Maden Işçilerinden Iş Bırakma Eylemi

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Tepeköy’de bulunan Gümüştaş Maden İşlemeleri Fabrikası işçileri, sendikalı oldukları için işveren...

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Tepeköy’de bulunan Gümüştaş Maden İşlemeleri Fabrikası işçileri, sendikalı oldukları için işveren tarafından işten istifa etmeleri yönünde baskıya uğradıkları iddiasıyla iş bırakma eylemi başlattı.

Eyleme Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Konya Şube Başkanı Ali Özmen de katılarak destek verdi. İş bırakma eyleminde konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, işçilerin sendikalı olma hakkının anayasal çerçevede sabit olduğunu belirtti. Yiğit, işveren taşeron firmanın maden işçilerini sendikadan ayrılmamaları durumunda işten istifa etmeleri yönünde yaptığı baskının iş ve meslek etiğine uygun olmadığını dile getirdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak Türkiye genelinde 25 bin üyeye sahip olduklarını belirten Yiğit, Ulukışla’daki maden işçilerinin sendikalı olmakla amacının bağcıyı dövmek olmadığını kaydederek, bir fabrikada sendikalı işçilerin olmasının o fabrikada verimin ve disiplinin arttığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Maden işçileri adına konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ulukışla Örgütlenme Sorumlusu Yıldırım Beyazıt Çetin ise Gümüştaş Madencilik AŞ adına Ulukışla’da hem ocakta hem de işletmede çalışan 200 işçinin hiçbir iş güvenliği olmadığını söyledi. Yaşanılan iş kazalarında kaza raporu tutulmaması adına olay yerine ambulans dahi çağırılmadığını öne süren Çetin, iş yerlerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeni ile anayasal hakları olan sendikalı olma hakkını kullanmak istediklerini, ancak bu kez de işten istifa etmeleri yönünde baskıya maruz kaldıklarını iddia etti.

Sırf sendikadan istifa etmediği gerekçesi ile iki işçinin işten çıkarıldığını ileri süren Çetin, “Biz fazla bir şey istemiyoruz. Tek istediğimiz iş güvenliğimizin teminat altına alınması için sendikalı olmak.” dedi.

Eylemle ilgili fabrika yönetiminden herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Eylem yerinde güvenliğin sağlanması açısından jandarma ekipleri olay yerinde hazır bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: