"Maden Kıskacında Artvin" Paneli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Maden aramak için yapılan sondajlardan çıkan

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Maden aramak için yapılan sondajlardan çıkan atıklar üzerinde ot bile bitmemektedir" dedi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde, Yeşil Artvin Derneği'nce organize edilen panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'nin, Artvin'in Cerattepe ve Genya bölgesinde maden çıkarılmasına olanak sağlayan maden ruhsatını iptal ettiğini hatırlatarak, çıkarılması düşünülen madenin çevreye ve yöreye ne gibi zararlar vereceğini anlattı.

Reklam
Reklam

Sondaj aşamasında bile büyük bir doğa katliamının olduğunu vurgulayan Yrd. Dç. Dr. Kurdoğlu, "Maden aramak için yapılan sondajlardan çıkan atıklar üzerinde ot bile bitmemektedir. O alandaki ağaçlar kesildi. Oysa ki bu ağaçlar doğal yaşlı ormanlar dediğimiz ve sahip olan ülkelerin korumayı bir prestij meselesi gördüğü ormanlardı" dedi.

Yrd. Dç. Dr. Kurdoğlu, Türkiye'nin madenler ve heyelanlarla ilgili en yetkin kurumu olan Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü'nün (MTA) 1994 yılında söz konusu bölgelerle ilgili bir rapor hazırladığını ifade ederek, "Artvin, Cerattepe bölgesinden Çoruh vadisine kadar olan alan heyelan bölgesidir. Buradaki patlamaların heyelanı tetiklemesi söz konusudur denildi. Şimdi ise bu bölgede birçok patlama olacak bunu nasıl engelleyecekler-" ifadelerini kullandı.

Altın çıkarma esnasındaki atıkların ve oluşan çevresel yıkımların ortadan kaldırma masraflarının, altının ülke ekonomisine katacağı katkıyı geçeceğini iddia eden Kurdoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bize şunu söylediler, 'burada işimiz bittikten sonra kaybolan endemik türleri yeniden yetiştirebileceğiz'. Keşke mümkün olsa ama bu maalesef mümkün değildir. Şüphesiz ki burası bir yaşam alanı olmaktan çıkacak. Ülkelerin biyolojik çeşitlilikleri tarım, hayvancılık, ormancılık, bal üretimi ve turizmi doğrudan etkiler. Ancak burada yapılacak maden çalışmaları tüm bu faaliyetleri sonlandıracak çalışmalardır. Bazıları bize her yer Trabzon diyorsa, biz de bize hiçbir yer Artvin değil. Bize sadece Artvin, Artvin'dir diyoruz. Onun için Cerattepe'yi de Genya'yı da Artvin'i de vermeyiz."

Yeşil Artvin Derneği Başkan Yardımcısı Bedrettin Kalın ise Artvin'de 325 tane maden ruhsatı olduğunu ve henüz 11 tanesinin etkilerinin görülebildiğini söyledi. Kalın, "325 madenin hepsi aktif hale geldiği zaman Artvin'in halini düşünemiyorum" dedi.

Jeoloji Yük. Müh. Tahir Öngür de maden çalışmasının çevreye vereceği tahribatlar hakkında bilgi verdi.

Panele, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ve yerel yetkililer ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Muhabir: Serhat Çağdaş / Tuncay Bekar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz