Madenciler Depremde Hayat Kurtaracak

Bursa’da maden ocaklarında çalışan 1400 kişi, 250 iş makinesi ile depremlerde arama kurtarma faaliyetlerine katılacak.Maden-Mermer...

Bursa’da maden ocaklarında çalışan 1400 kişi, 250 iş makinesi ile depremlerde arama kurtarma faaliyetlerine katılacak.

Maden-Mermer Sanayici Üretici İşadamları Derneği (MADSİAD) ile Bursa Valiliği arasında bu konuda protokol imzalandı. Harput, bunun bir ilk olduğunu söyledi. Bursa’nın birinci derecede depreme hassas afat bölgesi olduğuna dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, bu doğrultuda bir yandan kentsel dönüşüm sürerken, diğer yandan da halka yönelik eğitimlere ağırlık verdiklerini anlattı.

Bursa’nın madencilik alanında da Türkiye’de en büyük potansiyele sahip illerin başında geldiğini kaydeden Harput,

Reklam
Reklam

madenleri bir yandan ekonomiye kazandırırken, bir yandan da Maden-Mermer Sanayici Üretici İşadamları Derneği (MADSİAD) aracılığı ile farklı bir işbirliğine gittiklerini kaydetti. Vali Harput, “MADSİAD ile imzaladığımız protokol gereği, madenlerce çalışan 1400 kişi ile işletmelere ait 250 iş makinesi ve operatör bir afet anında devreye sokulacak. Madenciler AFAD İl Müdürlüğü ve arama kurtarma ekipleri tarafından eğitilecek” dedi.

MADSİAD’ın bunu tamamen gönüllü olarak yürüteceğini aktaran Harput, “Eğitim sonunda 1400 kişi, herhangi bir afet anında ve diğer sebeplerle kaybolan kişilerin aranması, enkaz altında mahsur kalanların kurtarılması, yiyecek ve içeceklerin hazırlanıp dağıtılması, evsiz kalanların çadırlara yerleştirilmesi ve kurtarılan afetzedelere ilk yardım yapılması ve enkazlarda çevre güvenliğini sağlama gibi görevleri ifa edecekler” şeklinde bilgi verdi.

Harput, afet anından mermercilerin elindeki 250 iş makinesi ile AFAD’ın koordinesinde ihtiyaç duyulan yerlerde bu hizmetin yapılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

MERMERCİLER ÖZELLİKLE AĞIR KÜTLELERİ KALDIRMADA UZMAN

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu da, mermer ocaklarında çalışanların özellikle ağır kütleleri kaldırma konusunda uzman olduklarına dikkat çekerek, “Bir deprem anında mermercilerin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Hele eğitimler alınırsa Bursa için hazır bir güç olur” şeklinde açıklamada bulundu.

STRATEJİK MERMER İÇİN GEREKİRSE KÖY TAŞINIR

Bu arada Vali Şahabettin Harput, mermercilerin suları kirlettiğine ilişkin soru üzerine, her işletmenin durumunu farklı olarak ele almak gerektiğini, mermer işletmelerine izin verilirken belli mevzuatlara uyulmasının şart koşulduğunu söyledi. Kurallara uymayan işletmelerin gerektiğinde faaliyetlerinin durdurulacağına dikkat çeken Harput, “Şayet bir mermerin stratejik ve ekonomik değeri çok yüksekse, o zaman idare o köyü alıp başka yere naklediyor. Firma rezervi yer altından çıkarıyor. Sistem budur” şeklinde açıklamada bulundu.

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu da, Türkiye’de ilk defa bir mermer ocağında 450 bin TL’lik bir arıtma tesisi kurduklarının altını çizerek, “Mermer ocaklarında arıtma tesisi ilk defa Bursa’da Orhaneli Başköy’de kuruldu. Su konusunda mermerci çok hassas, arıtma için çok güzel yatırımlar yapıldı ve devam edecek. Su konusunda hassasiyetimiz var, suya madencinin, mermercinin ilgisiz kalması imkansız. Suyun önemini bilmezsek bu iş olmaz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: