11-13 Nisan 2018 tarihleri arasında Zonguldak’ta gerçekleştirilen Türkiye 21’inci Uluslararası Kömür Kongresi ve Sergisi, açılış konuşmaları ve sergi açılışıyla başladı.
Zonguldak Maden Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen kongreye TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, CHP Enerji Grup Komisyonu Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş, GeNel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, "1978 yılında ilkini yaptığımız Kömür Kongresi olanaksızlığa ve engellemelere rağmen 40 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen kongrelerimizin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve bu emeğe zemin sunan Maden Mühendisleri Odası teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemizde var olan stratejik öneme sahip vardıklarından birisi de kömürdür. Dünyada ve ülkemizde projeksiyonda fosil kaynaklı enerji ham maddelere ihtiyacın olduğu yadsınmaz bir gerçektir, Enerji de dışa bağımlığımızın giderek arttığı son dönemlerde kömür varlığımızı etkin ve verimli bir şekilde üretmemiz kömürün önemi daha da artmaktadır. Kömür rezerv verimlilik ve üretim, güvenliği ve işçi ekonomiklik, yükseltilebilmesi yenilikçilik esaslarına bağlı olmak kaydıyla kömür kalitesi olarak yönünde büyük önem vermek zorundayız. Bununla birlikte ülkemizde yaygın bulunan linyit varlığımızın yanında Zonguldak özdeş Karaelmas olarak adlandırdığımız taşkömürü varlığımızı da stratejik öneme sahiptir. Taşkömürü koklaşabilir özelliğe sahip olduğundan demir çelik sanayinin vazgeçilmez. Bu nedenle taşkömürü evlerde ve termik santrallerde kullanamayacak kadar çok değerli bir kaynağımızdır. Ben kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.
"Her konuşmamızda madencilik sektörünün sorunlarına dikkat veriyor, çözüm önerileri sunuyoruz"
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Kuruluş kapasitesi yıllık 5 milyon ton olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimi yıllık sadece 823 bin ton. Çalışan işçi sayısı 7 bin 462. Varlık sebebimiz olan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremiyoruz. TTK’nın düşük kalorili atık kömürünü değerlendirmek üzere kurulan ÇATES’e bile kömür verilemiyor. TTK dip yaptı, Zonguldak göç veriyor. 20 kez bu kongrelerde ve başta Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bizim yaptığımız kongreler ve etkinlikler başta olmak üzere, hemen hemen tüm konuşmalarımızda madencilik sektörünün sorunlarına dikkati çekiyor ve çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Bu coğrafyada, Zonguldak Maden Havzası’nda 170 yıllık üretim kültürümüzden aldığımız derslerden ve ödediğimiz bedellerden söz ediyoruz. 1848 yılından günümüze Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme ve dağılma dönemlerinde, genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hızla kalkındığı dönemlerde, bölge insanları ve millet olarak yaşadıklarımızı anlatıyoruz.
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931 yılında söylediği; ’Zonguldak’ın derin toprakları altındaki Servet-i Madeniyye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar kıymetli bir vilayetimizdir’ sözünü sık sık hatırlatıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, 170 yıllık üretim kültürüne sahip bu bölge, tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. 1920’lerden 1980’lere ülkemizin taşkömürü ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan maden havzamızda, bugün kamu ve özel sektör olarak taşkömürü üretimi 1,5 milyon ton civarında. Kuruluş kapasitesi yıllık 5 milyon ton olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimi yıllık sadece 823 bin ton. Çalışan işçi sayısı 7 bin 462. Varlık sebebimiz olan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremiyoruz. TTK’nın düşük kalorili atık kömürünü değerlendirmek üzere kurulan ÇATES’e bile kömür verilemiyor. TTK dip yaptı, Zonguldak göç veriyor" şeklinde konuştu.
"Taşkömürü yeteri kadar değerlendirilmiyor"
Ardından konuşan CHP Enerji Grup Komisyonu Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, hükumetin Zonguldak’a sahip çıkmadığını söyledi. Zonguldak kömürünün yeteri kadar değerlendirilmediği ifade eden Akın, “Niyetimiz unutulmaya yüz tutan ve bırakılmış olan taş kömürünü parlatmak. Yani karaelması yeniden karaelmas yapmak. Burası Cumhuriyetin ilk şehri Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk şehri buna sahip çıkmakta cumhuriyet sevdalıları olarak hepimizin görevi. Çok önemli bir konu var yerli milli bunu en iyi anlayan sizler olmanız lazım. Yerli ise yerli, milli ise milli taş kömürü var. Hem de karaelmasınız var. Fakat bu kömür yeteri kadar değerlendirilmiyor. Ortaya konulan çareler ortada yok. Bunu ortaya çıkartmak daha çok değerlendirmek ancak o zaman yerlilikle olur. Yerliyi milliyi savunan insanlar ilk önce Zonguldak’a sahip çıkmak zorunda" şeklinde konuştu.
Türkiye 21. Uluslararası Kömür Kongresi açılış programının ardından sergi açılışı gerçekleştirildi.