Madenlerde denetim de işe yaramıyor

Dinçer’in verdiği bilgiler, öncelikli sektörler arasında yer alan madenlerde denetimin bile işe yaramadığını ortaya koydu.

ANKARA (ANKA)– Bursa’da 19 madencinin yaşamını yitirmesine yol açan grizu patlaması gözleri madenlerin denetimine çevirirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in verdiği bilgiler, öncelikli sektörler arasında yer alan madenlerde denetimin bile işe yaramadığını ortaya koydu. Bakan Dinçer, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, denetlenen maden işletmelerine ilişkin bilgi verirken iki ayrı teftiş arasında işyeri bazında ancak yüzde 15 iyileştirmenin gerçekleştiğini bildirdi.Dinçer 2009 yılında 52 kömür madeninde başlatılan denetimlerin devam ettiğini belirtirken 2003-2009 arasında 421 çalışanın grizu patlaması ve göçüklerde yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, madenlerdeki denetim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Maden işyerlerinin, iş sağlığı ve güvenliği yönünden öncelikli olarak denetim yapılması planlanan sektörler arasında yer aldığını kaydeden Dinçer, bu doğrultuda iş müfettişlerince maden işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden düzenli olarak denetlendiğini kaydetti.

-“MADEN BAŞINA 8.34 KUSUR DÜŞÜYOR”-

Bakan Dinçer, yer altı ve yerüstü maden işletmelerinin teftişi amacıyla uygulamaya konulan Maden Sektörü 1’nci Proje Denetimi kapsamında, 250’si kömür üretilen işyerleri olmak üzere 772 işyerinin denetlendiğini ve 7 bin 459 eksiğin tespit edildiğini belirtti. Dinçer, “Bu sayı işyeri bazında ortalama 9.66 noksan hususa tekabül etmektedir” dedi. 2006 yılında yer altı ve yerüstü kömür ve metal maden işletmeleri ile endüstriyel hammaddeler, mermer ve taş ocağı işletmelerinin teftişi amacıyla Maden Sektörü 2’nci proje denetiminin uygulandığını belirten Dinçer bu kapsamda da 200 tanesi kömür üretilen işyerleri olmak üzere bin 543 işyerinde teftiş sonucu 12 bin 878 eksik hususun tespit edildiğini kaydetti. Dinçer “Bu miktar işyeri bazında ortalama 8.34 noksan hususa tekabül etmektedir. Önceki teftiş sonuçları ile kıyaslandığı zaman işyeri bazında yüzde 15 iyileştirmenin gerçekleştiği görülmüştür” dedi.

Reklam
Reklam

-6 YILDA 421 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ-

Maden Sektörü 2’nci proje denetimi kapsamında yapılan teftişler sonucu 27 işyerinin noksansız olduğu, 49 işyerinde noksanlıkları gidermediği için idari para cezasının uygulandığı ve 2 işyerinde de çalışanlar için hayati tehlike taşıdığı için kapatma işlemi uygulandığını söyleyen Bakan Dinçer, 2009 yılında ise iş kazasına neden olan eksikliklerin giderilmesi için 52 adet yer altı kömür işletmesinde başlatılan denetimlerin sürdüğünü bildirdi. Dinçer 2003-2009 yılları arasında 421 çalışanın patlama, grizu ve göçük sonucunda yaşamını yitirdiğini de bildirdi. (ANKA)