Madımak Olaylarında Ölenler Farklı Etkinliklerle Anıldı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 20. yıl dönümü nedeniyle ilde...

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 20. yıl dönümü nedeniyle ilde anma programları düzenlendi. Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, yaşanan olaylar için ‘insanlık dışı’ değerlendirmesinde bulunarak, "Yakın tarihlerde yaşanan Başbağlar olayları da benzer provakasyonların ürünü. Her iki hadise de karanlık odaklar tarafından planlandı." dedi. Ürgüp, olayların aydınlatılması için Devlet Düzenleme Kurulu’nun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Şehirde Madımak olayları için ilk anma etkinliği Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve daire müdürlerinin katılımıyla yapıldı. Kemelek ve beraberindekiler, eski adı Madımak Oteli olan Bilim ve Kültür Merkezi'nde olayda ölenlerin anısına oluşturulan ve isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Kemelek, burada yaptığı açıklamada, “Sivas’ın barış, kardeşlik ve huzur ortamına katkıda bulunmak maksadıyla ziyarette bulunduk. Tabi bu olaydan çok üzüntü duyulmakta. Bizler de Sivas’ın yöneticileri olarak her zaman Sivas halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle bir acıyı Sivas bir daha görmesin istiyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"O YIL İÇİNDE ÇOK SAYIDA FAİLİ MEÇHUL VE PROVOKASYON YAŞANDI"

Madımak olaylarında hayatını kaybedenler için ikinci anma etkinliği, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp başkanlığında oluşan 114 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan yürüyerek Bilim ve Kültür Merkezi önüne gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, anı köşesine karanfil bıraktı. Çıkışta Başkan Ürgüp, yaşanan olaylar için ‘insanlık dışı’ değerlendirmesinde bulundu.

Madımak olaylarının yaşandığı 1993 senesine dikkat çeken Ürgüp, o yıl içinde çok sayıda faili meçhul ve provokasyon sonucu yaşanan olaylar olduğunu anımsattı. Bu hadiselerin, Sivas’taki birlik ve beraberlik kültürünün temellerine nifak tohumları atılmak üzere çıkarıldığını belirten Ürgüp, “Yakın tarihlerde yaşanan Başbağlar olayları da benzer provokasyonların ürünü. Her iki hadise de karanlık odaklar tarafından planlandı. Burada Sünni, Alevi ve gayrimüslim kardeşlerimiz hayatlarını kaybetmiştir.” dedi. 1993 senesinde yaşananların hala aydınlatılamadığına işaret eden Ürgüp, Madımak olaylarının aydınlatılması için Sivaslılar olarak yetkili makamlardan faillerin ortaya çıkarılmasını istediklerini söyledi. Bunun için Cumhurbaşkanını ziyaret ettiklerini hatırlatan Ürgüp, şu anda Devlet Düzenleme Kurulu’nun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Ürgüp, her 2 Temmuz’da Sivas ve Sivaslıların ‘katliam’ kelimesiyle anılmasını istemediklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

SON ANMA 2 TEMMUZ TERTİP KOMİTESİ’NDEN

Olaylarda hayatını kaybedenler, son olarak 2 Temmuz Tertip Komitesi tarafından anıldı. Ethembey Parkı önünde toplanan kalabalık, Mevlana Caddesi boyunca yürüyerek eski Madımak Oteli önüne geldi. Polis, şu anda Bilim ve Kültür Merkezi olan binanın önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Eski Madımak Oteli’nin önüne sadece olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve BDP’li milletvekilleri alındı. Milletvekilleri ve ailelerin içeri alınması sırasında izdiham yaşandı. Aileler, merkez içinde oluşturulan anı köşesine girmeyi reddetti. Anı köşesinde yer alan 2 ismin buradan çıkarılmamasını protesto ettiler. Ailelerden bazıları program sonunda başta aldıkları karara uymayarak içeri girdi.

Son anma programına CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, BDP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve çok sayıda milletvekili de destek verdi.

ANMA PROGRAMLARINDAN NOTLAR

Madımak Olayları anma etkinlikleri nedeniyle Sivas'ta polis geniş güvenlik önlemi aldı. Şehre komşu illerden çok sayıda polis takviyesi yapıldı. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi'nin bir bölümü ile Mevlana Caddesi araç trafiğine kapatıldı. Vatandaşlar, polis kontrolünden geçirildikten sonra alana alındı. Alan içinde kalan bölümlerde bomba konma ihtimaline karşı çöp kutuları çıkarıldı. Alanda Toma, Panzer ve polis araçları hazır bulunduruldu. Polis, şehir girişlerinde kontrol noktaları oluşturdu. Şehre gelen araçlar kontrolden geçirildi. Çok sayıda robokop giysili asker de Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan askeri gazinoda hazır bekletildi. Polis helikopteri gün boyunca anma programının yapıldığı alan üzerinde güvenlik uçuşu gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz