Mafya babalarına 'çocuk' darbesi

İtalyan mafyasını yok etmek için mafya babalarının çocuklarına devlet el koyuyor.

Caydırıcı olacağı düşünülen çalışma kapsamında 15 çocuk örgütten alınıp devlet korumasına verildi. Milliyet'in haberine göre, İtalya’da mafyayla mücadele yöntemlerine bir yenisi eklendi: Mafya babalarının çocuklarını ellerinden almak! Ülkenin en fakir ve mafyanın en aktif olduğu bölgelerinden Calabria’da birçocuk mahkemesi yargıcı tarafından başlatılan uygulamada, mafya klanlarının çocuklarının da bu işe bulaşmaması için “potansiyel suçlu” olarak görülen çocuklar ailelerinden alınarak devlet korumasına veriliyor. Mafya yapılanmalarının genellikle aile bireylerinden oluşması nedeniyle bu yolla örgütlerin zamanla genişlemesinin önlenerek zayıflatılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

15 ÇOCUK KORUMADA

İtalya’nın en kanlı mafya örgütlerinden ‘Ndrangheta’nın aktif olduğu Calabria bölgesindeki çocuk mahkemesi başkanı Roberto di Bella, aile bağları üzerine kurulu bu örgütü çökertmek için bir yıldır bu programı uyguluyor. BBC’ye konuşan Di Bella, ilk olarak, tanınmış mafya ailelerinin, “mafya mentalitesini edinmeye başlayan” 14-15 yaşlarındaki çocuklarına odaklandıklarını söyledi. Di Bella’nın inisiyatifiyle bugüne kadar, mafya ailelerinden gelen ve ufak tefek suçlara karışmış olan 15 çocuk devlet korumasına alındı. Yargıç Di Bella, “Babadan oğla kötü kültürel değerlerin geçirildiği bu döngüyü kırmak için bir yol bulmamız gerekiyordu” dedi. Yargıç Di Bella’nın 1 yıldır sürdürdüğü programın mafyayı zayıflatmakta başarılı olması halinde tüm İtalya’da uygulanabileceği belirtiliyor.
Ndrangheta hakkında yazdığı kitaplarla tanınan Antonio Nicaso örgütün çocukları ne şekilde kullandığını şöyle anlatıyor: “Mafya babalarının özellikle ilk çocuklarının kaderi, babalarının ayak izlerini takip etmek. Kız çocuklar da diğer mafya babalarının oğullarıyla evlendiriliyor ve böylece farklı klanlar kan bağıyla birleştirilmiş oluyor.”

Reklam
Reklam

MAHALLEDEN TOPLUYORLAR

Ndrangheta, sadece aile üyesi olanları değil, yabancı çocukları da bünyesine katıyor. Mafya üyeleri mahalle mahalle gezip en güçlü, en cesur çocukları seçiyor. Bu çocuklara bir nevi “suç stajı” yaptırılıyor. Kendini kanıtlayan çocuklar mafya babalarının huzuruna çıkarılıyor ve “mafyaya giriş töreniyle” yemin ediyor.
Antonio Nicaso, bu törenin detaylarını da şöyle aktarıyor: “Yemin töreninde yeni üyenin parmağına kesik atılıyor. Parmaktan damlayan kan, ‘Ndrangheta’nın “koruyucu aziz” kabul ettiği San Michel’in resminin üzerine akıtılıyor. Daha sonra resim yakılıyor ve yeni mafya üyesi yanan kağıdı elinde tutarak “Örgüte sadık kalacağıma söz veriyorum. Eğer ihanet edersem bu aziz gibi yanayım” diyor.

TÜRKLER EN ÇOK 'BABA'YI İZLEDİ

Mario Puzo’nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola’nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino’nun başrollerini paylaştığı Baba (The Godfather) filmi II. Dünya Savaşı’nın bittiği yıl olan 1945’te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar. Film, New York’ta yaşayan güçlü bir İtalyan mafya ailesinin hikâyesini anlatır. 3 Oscar ödüllü film Türkiye’de The Message (Çağrı-1975) filmiyle birlikte en fazla izlenen ve satılan tek film olma özelliği taşıyor.

Reklam
Reklam

YILLIK GELİRİ 45 MİLYAR EURO

Ndrangheta, İtalya’nın 4 büyük organize suç örgütünden biri. Örgüt Avrupa’da kokain ticaretinin lideri olarak biliniyor. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı ve inşaat ihaleleri konularında aktif olan Ndrangheta’nın yıllık gelirinin 45 milyar euro (115 milyar TL) civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, İtalya’nın yıllık gayri safi milli hasılasının yüzde 3’üne karşılık geliyor. Avrupa’da da aktif olan Ndrangheta’nın Kolombiyalı uyuşturucu kartelleriyle de bağlantısı bulunuyor.

Özellikle 1990’lı yıllarda güçlenen Ndrangheta’nın geleneksel Sicilya mafyasından çok daha etkili hale geldiği kaydediliyor. Geleneksel olarak Güney İtalya’daki Calabria bölgesinde faaliyet sürdüren örgüt, yaklaşık on yıldır iç çatışmalar yaşıyordu. Örgütün Kuzey İtalya kanadını oluşturan ekiplerin eski liderlikten memnun olmadığı düşünülüyordu.

Dünya haberler

Anahtar Kelimeler: