Mafya dizileri "sokak"ları tetikliyor

ANKARA (İHA) - TBMM Sokak Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı Öner Ergenç, televizyonlardaki mafya benzeri dizilerin, televole tipi programların aileler ve çocuklar üzerinde önemli etkisi olduğunu, sokak çocuklarının sayılarının artmasında da bu tür özendirici dizilerin etkili olduğunu açıkladı. Ergenç, "Mafya dizileri, televole tipi programlar sokak çocuklarının sayısını artırıyor. Özendirici oluyor" dedi.

Ergenç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sokak çocukları sorununun önemli olduğunu belirterek, bu konunun sadece sağlık ve güvenlik değil, birçok boyutunun bulunduğunu ifade etti. Sokak çocuklarını üreten mekanizmaların toplumun bütün katmalarında bulunduğuna işaret eden Ergenç, özellikle son dönemde televizyonlarda yayınlanan mafya ve benzeri dizilerin, televole gibi özendirici programların, sokak çocukları sorununu tetiklediğini ifade etti. "Bu tür programlar özendirici oluyor. Sigarayla içkiyle ve o hayatlarla ortaya çıkan televizyonlar, henüz karakteri oluşum aşamasında olan çocukların ruhlarında çok büyük yaralar açıyor. Mafya dizileri, televole gibi programlar sokak çocuklarının sayısını artırıyor. Özendirici oluyor. Çocuklar oradaki hayatı görüyorlar ve onlara özeniyorlar. Uyuşturucu, sigara, biz onları bunlardan korumaya çalışırken, büyük sorunlar ortaya çıkıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Halkın sokak çocuklarına karşı bakışının da değişmesi gerektiğini kaydeden Ergenç, bu imajın da değiştirilmesi gerekliliğinin altını çizdi. Uyarıcı kısa metrajlı TV programları yapılabileceğine değinen Ergenç, sokak çocuklarıyla sokakta çalışan çocukların da birbirinden ayrılmasının gerekliliğini vurguladı. Sokakta çalışan çocukların da potansiyel sokak çocuğu olma riski bulunduğuna değinen Ergenç, yaptıkları çalışmalarda konuyu her yönden tespit edecekleri ve gerekli tedbirlerin alınması için özellikle yasal düzenlemeler önereceklerini kaydetti.