Gaziantep'te, geçmişte ahır olarak kullanılan mağaralar, tarihin her döneminden kesitlerin yer alacağı Tarih Müzesi'ne dönüştürülecek.
Kentin Çıksorut bölgesindeki mağaralar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışma kapsamında müze haline getirilecek. Yaklaşık 10 bin metrekarelik mağara alanına yapılacak müzede, tarih öncesi ve sonrasından görseller yer alacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin batı girişinde bulunan mağaraların canlı hayvan ticaretinin yapıldığı 1970'lerde, ahır olarak mülk sahiplerine verildiğini anımsattı.
Kentin büyümesi ve canlı hayvan ticaretinin gerilemesiyle ahırların şehrin merkezinde kaldığını ve kötü bir görüntü oluşturduğunu ifade eden Güzelbey, şöyle devam etti:
"Kötü görüntünün ötesinde insan sağlığını tehdit eden bir tablo da vardı. Ahırları oradan kaldırarak, bölgenin bazı alanlarına da konut yaptık. Mağaraları temizleyip rekreasyon alanı yapmayı düşünüyorduk. Fakat içine girdiğimizde mağaraların hepsinin birbiriyle irtibatlı olduğunu gördük. Ortaya 10 bin metrekarelik bir alan çıktı."
Güzelbey, mağara alanına kültürel bir proje yapmayı düşündüklerini ve müzede karar kıldıklarını dile getirdi.
Müzeyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini aktaran Güzelbey, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımız Fransa'daki tarih müzesini görmeye gidecek. Ondan sonra projeyi başlatacağız. Mağaralar çökebilir mi, güçlendirilmesi mi lazım, bunlara da bakacağız. Eğer böyle durumlar ortaya çıkarsa 2014 yılının başlarında projeye başlarız diye düşünüyoruz. 10 bin metrekarelik alana tarihin her evresinin anlatıldığı müze yapacağız."
Müzede Taş devrinden, Yontma Taş ve Cilalı Taş devrine kadar bölümler olacağına işaret eden Güzelbey, "Neolitik Devir, Paleolitik Devir, sonra milat, milattan sonraki dönemler ve Osmanlı'ya kadar geleceğiz. Ortaya bir göl yapacağız, göl içerisine canavarlar koyacağız. İnsanlar gezerken canavarlar su püskürtecek. İçinde raylı sistemle insanları gezdirmeyi de planlıyoruz" diye konuştu.
-"10 müze yapıldı, 4'ü devam ediyor"-
Güzelbey, kültüre verdikleri önem gereği kentte 10'un üzerinde müze yaptıklarını, 4 müzenin de yapımının devam ettiğini söyledi.
Atatürk'ün Gaziantep'e geldiğinde konuşma yaptığı mekanda "Atatürk Müzesi" yaptıklarını belirten Güzelbey, şunları anlattı:
"Buna da 'iki gazinin buluşması' diyoruz. Bu da Türkiye'de olmayan bir müze. 3D tekniğini kullanacağız. Atatürk'ün, Türkiye'de olmayan anatomik robotunu yaptırdık. Konuşan bir robot. Atatürk gibi gelecek ve 'Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki...' diyecek ve kendi sesinden kendi görüntüsünden ve o balkondan... Her şeyimiz hazır, en kısa zamanda hizmete açacağız. Bu da Zeugma Mozaik Müzesi kadar ses getirecek bir müze."
Güzelbey, yapımı tamamlanan "Oyuncak Müzesi"nin de en kısa zamanda hizmete sunulacağını, "Hamam Müzesi" çalışmalarının ise devam ettiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz