Mahallelinin sokakta "Diriliş" keyfi

Ümraniye Topağacı Mahallesi sakinleri, "mahalle kültürü"nün kaybolmaması için her çarşamba farklı bir sokakta beraberce TRT 1'in sevilen dizisi "Diriliş Ertuğrul"u izliyor - Taşınabilir bir projeksiyon sayesinde perdeye yansıtılan diziyi beraberce izleyen, reklam aralarında da tanışan, sohbet eden komşular, semaverde demlenen çaylarını yudumlarken, kuruyemiş ve kurabiyelerini paylaşıyor - Esnaf Yalçın: - "Bizleri en mutlu eden durum kaynaşma ortamının olması. Hem insanlar birbirini tanıyor hem de ortak bir duyguda buluşuyor. Diriliş Ertuğrul dizisi mahalle kültürünü yaşatmak için bir araç oluyor"

İSTANBUL (AA) - ÜNAL GÜNDOĞDU - TRT 1'in sevilen dizisi "Diriliş Ertuğrul", "mahalle kültürü"nü yaşatmak için yola çıkan bir mahallenin sakinlerini her hafta çarşamba akşamları bir sokakta, bir perdenin etrafında buluşturuyor.

Ümraniye'nin Topağacı Mahallesi'nin sakinleri, son dönemlerde özellikle büyükşehirlerde göreceli olarak kaybolan "mahalle kültürü"nü yaşatmak için farklı bir yol denedi.

Mahalleli, TRT 1 ekranlarında 2014'ten bu yana yayımlanan ve büyük beğeni toplayan "Diriliş Ertuğrul" dizisini beraberce izlemek için her çarşamba akşamı bir sokakta buluşma kararı aldı.

Reklam
Reklam

Bu karar doğrultusunda esnaf Muhammed Akın Yalçın'ın taşınabilir projeksiyonu, her hafta çarşamba akşamı bir başka sokakta mahalleliyi buluşturmak için kuruluyor. Dizi başlamadan bir saat önce bir araya gelen mahalleli, projeksiyonu ve perdeyi beraberce kurarken semaveri de hazırlıyor.

Perdenin önüne dizilen sandalyelerdeki yerini alan komşular, diziyi büyük bir keyifle izlerken, yayın öncesi ve reklam aralarında da sohbet ederek, birbirlerini tanıma ve tanışma fırsatı buluyor.

Diziyi izlerken çaylarını yudumlayan, kuruyemişlerini ve kurabiyelerini paylaşan mahalleli, 4 haftadır yaptıkları ve çok memnun kaldıkları etkinliği sürdürmeyi amaçlıyor.

- "Her geçen hafta kalabalıklaşıyoruz"

Esnaf 30 yaşındaki Muhammed Akın Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Diriliş Ertuğrul" dizisini ilk önce dükkanda izlemeye başladıklarını, her seferinde daha kalabalık olunca sokakta izlemeye karar verdiklerini söyledi.

Büyükşehirlerde aynı binada yaşayanların komşusunu tanımadığını anlatan Yalçın, sokakta dizi izleme fikriyle farklı yaş gruplarının bir araya gelmesini, mahalle kültürünün ayakta kalmasını amaçladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yalçın, "Diriliş Ertuğrul" dizisini, milli manevi duyguları öne çıkardığı için seçtiklerini vurgulayarak, şunları anlattı:

"Dizi tarihimize çok dem vuruyor. Milli manevi duygularımız ön plana çıkıyor. Peygamber Efendimizden ve hadislerden bahsediyor. Bu durum diziyi izlerken gurur hissiyatı sağlıyor. Arkadaşlar arasında 'Bizim tarihimiz bu olsa gerek.' diyoruz. Ertuğrul atını sürerken ardından herkes duygularını sesli bir şekilde dile getiriyor. Her geçen hafta kalabalıklaşıyoruz. Bir hafta gelen arkadaş, bir sonraki hafta bir başkasını getiriyor. Dört haftadır bu şekilde diziyi izliyoruz."

Düğün, cenaze gibi özel günlerde diziyi beraberce izlemeye ara verdiklerini dile getiren Yalçın, hava sıcak olduğu zamanlarda sayının daha da arttığını söyledi.

- "Amaç dizi izlemek değil, mahallelinin bir araya toplanmasıdır"

Muhammed Akın Yalçın, etkinliğe ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizleri en mutlu eden durum ise kaynaşma ortamının olması. Hem insanlar birbirini tanıyor hem de ortak bir duyguda buluşuyor. Herkes istediği gibi özgürce bağırabiliyor. Bu hafta buradayız. Bir sonraki hafta bir arka sokakta olabiliriz. Belki evinde hiç diziyi izlemeyen, kalabalığı görünce oturup seyrediyor. Sokaktan geçen hiç tanımadığımız birisi, bir sandalyeye oturuyor. Bakıyoruz yanımızda bir başkası var. Bir reklam arası giriyor ve tanışıyoruz. Burada bizi dizi vesilesi ile hiç tanımadığımız ama aynı mahallede oturduğumuz biri ile tanışma fırsatımız oluyor. Değerlerimize sahip çıkıyoruz. Diriliş Ertuğrul dizisi mahalle kültürünü yaşatmak için bir araç oluyor."

Reklam
Reklam

Mahalle sakini Bekir Yalçın ise diziyi böyle bir ortamda seyretmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Dizi bitince tarihe ilişkin sohbet ediyoruz. Tarihimizi yansıttığı için böyle bir diziyi seçtik. Amaç aslında burada tam olarak dizi izlemek değil, mahallelinin bir araya toplanmasıdır. Herkesi davet ediyoruz." dedi.

Anahtar Kelimeler: