Mahkeme "alo 155"e yapılan ihbarı delil saymadı

ANKARA (ANKA)- İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, İzmir'de görev yapan Avukat Senih Özay hakkında; 155 polis imdat hattına yapılan bir ihbarla, arabasıyla seyir halindeyken gazete okuduğu bildirildi. İhbarı alan trafik polisleri, Özay hakkında trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü iddiasıyla idari para cezası kesti. Özay, idari para cezasının iptali talebiyle dava açtı. Mahkeme, emsal bir karara imza atarak, idari para cezasının iptaline hükmetti.

Özay, açtığı davada, verilen idari para cezasının şekil itibariyle sakat ve hukuka aykırı olduğunu iddia etti. İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Özay'ın talebini haklı bularak verilen idari para cezasının iptaline hükmetti.

Reklam
Reklam

-POLİS İMDAT HATTINI ARAMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL-

Mahkeme, araç sürücüsünün trafik güvenliğini ihlal ettiğinin trafik polisi tarafından tespit edilmediğine, soyut beyan esas alınarak ceza tutanağının tanzim edilmesinin hukuka olan inancı sarsacağına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

"Araç, sürücüsünün tutanakta belirtildiği şekilde trafik kuralını ihlal ettiğinin trafik polisi tarafından tespit edilmediği, ihbarın fahri trafik müfettişi tarafından da yapılmadığı, olayın oluş biçimi de göz önüne alındığında inandırıcılıktan uzak, soyut beyan esas alınarak ceza tutanağının tanzim edilmesinin hukuka olan inanç ve güveni sarsacağı, ceza hukukunda her şeyin delil olabileceği, ancak delilin mahkumiyete esas alınabilmesi için ciddi, inandırıcı ve samimi olmasının gerektiği, 155 imdat merkezi bant kaydında ihbarın bulunmasının da sonucu değiştirmeyeceği anlaşılmakla talebin kabulüne karar verilmesi sonucuna varılmıştır"
Bu kararın ardından, polis imdat hattına yapılan şikayetlerin, kişilerin cezalandırılması için yeterli delil kabul edilip edilmeyeceğinin tartışılmasına neden olacak.

Reklam
Reklam