Mahkeme AYKONUT için yürütmeyi durdurdu!

Belediyenin Güzelhisar mahallesinde AYKONUT yapı kooperatifi ile aldığı karara Bölge İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Aydın Belediyesi'nin Eylül ayında aldığı Güzelhisar mahallesinde AYKONUT yapı kooperatifi ile aldığı karara Bölge İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Aydın Belediyesi'nin bu alandaki kat yüksekliklerinin artırılmasına izin verilen kararına karşı mahalleli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne itiraz ederek belediyenin kararından vazgeçmesi gerektiğini savunan bir dilekçe yazdı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de Aydın Belediyesi'ne söz geçen alanda yaşanacak konut yoğunluğuna cevap verecek hiçbir çalışma olmadığı gerekçesiyle belediyenin karırını gözden geçirmesini istemişti.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu kararının ardından Nurettin Yavuz isimli vatandaş Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açarak yürütmenin durdurulmasını istedi.

Nurettin Yavuz, Aydın Belediyesi'ne 1. İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı.

Mahkeme AYKONUT alanında uygulanan plan değişikliğine itiraz yolu açık olmak üzere alınan karara 'dur' dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu kararın ardından Nurettin Yavuz isimli vatandaş Bölge İdare Mahkemesine dava açarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Nurettin Yavuz'un aydın Belediyesi2ne 1. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada Aydın Merkez Güzelhisar Mahallesi Torlak MEvkiinde bulunan 2576, 2602, 2603, 2604, 2605, 2606, 2607, 2608, 2609 ve 2610 adalarının içerisinde bulunduğu alanda yapılan plan değişikliğinin kabülüne ilişkin 06.07.2012 gün ve 196 sayılı Belediye Meclis kararına yapılan itirazı reddine ilşkin 06.07.2012 gün ve 248 sayılı Belediye Meclis kararının itirazı süresinde ceavp verilmediği, itirazın reddedildiğini, bilahare şifaen öğrendiği, itirazın görüşülme süresine uyulmadığı, jeofizik ve jeoteknik çalışmalar yapılmadığı, gerekli sosyal ve altyapı tesislerinin ayrılmadığı plan ana kararlarını ve üst ölçekli plan kararlarını bozucu nitelikte olduğu ileri sürülerek işlemin iptali ve yürütülmesinin durdurması istenmesinin ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Reklam
Reklam

Belediye 'İşlemler hukuka uygun' dedi

açılan dava sonrası Aydın Belediyesi'nin mahkemeye sunduğu savunmada ise Usül yönünden 2577 sayılı yasada belirtilen dava yönünden ise halkın mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamakla görevli belediyelere imar planı ve değişikliğiyapma yetkisinin tanındığı dava konusu plan değişikliğinin imar mevzuatı, şehircilik ilkelerine ve üst ölçekli planlara uygun olduğu, jeofizik ve jeoteknik çalışmaların yapılmadığına ilşkin iddialın yersiz olduğunu, bu iddiaların meclis imar komisyonu tarafından incelenmesi sonucunda söz konusu plan değişikliğinin gerçekleştirildiğini, işlemin hukuka uygun olduğunu, davanın reddi gerektiğini savundu.

Mahkeme ret dedi

Dava sonucunda verilen karar dosyasının diğer maddelerinde ise şu ifadeler yer aldı. Uyuşmazlık konusu olayda, plan değişikliğini konu taşınmazlara yönelik 15.10.1999 tarih ve 2023 sayılı (10 nolu) Afet İşleri Genel Müdürlüğü genelgesinde önce Temmuz 1998 yılında zemin etüdü ön raporunun düzenlendiği, ancak dava konusu plan değişikliğinden önce yukarıda anılan 10337 sayılı genelge uyarınca yeni zemin etüt raporları hazırlanarak ilgili idarelerden onaylattırılmaksızın plan değişikliğine gidildiği görülmektedir. Bu durumda gerekli zemin etüt raporları hazırlanarak ilgili idarelerden onay alınmadan yapılan plan değişikliğinin kabulüne ilişkin dava konusu işlemde açıkça hukuka aykırılık bulunduğu sonucuna varılmıştır. Öte yandan dava konusu işleme dayalı olarak uyuşmazlığa konu taşınmazların bulunduğu alanda yapılaşma söz konusu olacağı, bu durumun telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet vereceği de kuşkusuzdur. Açıklanana nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Aydın Bölge İdare Mahkemesi2ne itiraz yolu açık olmak üzere 12.02.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi." Mahkeme sonucunun eline ulaşmasının ardından mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı almasının Aykonut mağdurlarını sevindirdiğini ifade eden Nurettin Yavuz, "Aykonut'u rant kapısı olarak görenler burada Güzelhisar Mahallesi sakinlerini kandırmayı denedi; fakat adaleti kandıramadılar. Bu sorunun bir an önce çözüşüp gerçek hak sahiplerine haklarının verilmesini istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: