Mahkeme, Genelkurmay'dan darbenin yapıldığı günle ilgili planları isteyecek

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile...

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına başlanıyor. 4 Nisan'da ilk duruşması yapılacak olan davada, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığından darbenin yapıldığı günle ilgili hazırlanan planların onaylı suretlerini isteyecek.

12 Eylül davasıyla ilgili hazırlanan 4 sayfalık tensip zaptında Aralık 1979 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e teslim edilen uyarı mektubunun, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları arasında yapıldığı iddia edilen toplantılara ilişkin tutanakların, darbe öncesinde hazırlandığı iddia edilen 'Bayrak Harekât Direktifi'nin ve darbenin yapıldığı günle ilgili hazırlanan planların onaylı suretlerinin isteneceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı'na yazacağı müzekkere ile 1978-1980 arasında görev yapan Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay 2. başkanlarının isimlerini ve görev tarihlerini isteyecek. MİT Müsteşarlığı'ndan darbeyle ilgili olarak özellikle darbe öncesi döneme ait kurum içerisinde bulunan bilgi ve belgelerle bu konudaki raporların gönderilmesini talep edecek olan mahkeme, iddianame içeriğine göre hakkında suç duyurusunda bulunulması düşünülen, ancak vefatıyla ilgili basında bilgiler bulunan Haydar Saltık'ın nüfus bilgilerinin temini açısından Milli Savunma Bakanlığı'na müzekkere yazılmasına ve müzekkere cevabı geldiğinde ise UYAP üzerinden nüfus kaydının çıkarılarak dosya içerisine konulmasını kararlaştırdı.

MAHKEME İŞKENCENİN BELGELERİNİ TOPLAYACAK

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talepleri arasında "Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nden, darbe sonrasında, Milli Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararlar ile açıklanan bildirilerin onaylı suretleri; MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan 1 Mayıs 1977, 1978 Sivas olayları, 1978 Kahramanmaraş olayları, 1980 Çorum olaylarıyla ilgili kurum içerisinde bulunan bilgi ve belgelerin ve düzenlenmiş ise raporların onaylı suretleri; Milli Savunma Bakanlığı'ndan 8 Temmuz 1980'de yapıldığı belirtilen Fatsa operasyonuyla ilgili bilgi ve belgelerin ilgili komutanlıktan teminiyle gönderilmesi; 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında herhangi bir yargı kararı olmaksızın meslekten çıkarılan hâkim ve savcı, öğretim üyesi ve öğretim görevlisi, idareci veya öğretmen, subay veya astsubay bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa sayısı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreterliği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığından sorulması" yer alıyor.

Reklam
Reklam

Ayrıca mahkeme, MİT Müsteşarlığı'ndan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan darbe sonrasında cezaevlerinde yapıldığı iddia edilen işkencelerle ilgili bilgi ve belgelerin, düzenlenmiş ise raporların ve özellikle görüntü kayıtlarının onaylı birer suretlerinin gönderilmesi talep edecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan darbe sonrasında cezaevlerinde yapıldığı iddia edilen işkencelerle ilgili bilgi ve belgelerin, düzenlenmiş ise raporların ve özellikle görüntü kayıtlarının onaylı birer suretlerinin gönderilmesini isteyecek olan mahkemenin, "Özellikle Mamak Askeri Cezaevi'nde yapıldığı iddia edilen işkencelerle ilgili, işkence görenlerin durumunun tespiti için düzenlenen sağlık fişlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın arşivinde bulunduğu iddia edildiğinden, bu konudaki bilgi ve belgelerin iletilmesi; Mehmet Ali Birand tarafından hazırlanan 12 Eylül Belgeseli adlı programın kopyalarının bulunduğu CD'lerin Emanet Memurluğu'na gönderilerek emanete alınması; sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın savcılık ifadelerinin kayıtlı olduğu CD ve video kasetleri, Emanet Memurluğu'na gönderilerek emanete alınması" gibi talepleri bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz