Mahkeme 'Jet Fadıl'ı şirketin başından attı

Yurt dışından 14 bin gurbetçiden 230 milyon euro toplayan Fadıl Akgündüz'e mahkemeden kötü haber geldi.

Sabah'ın haberine göre, mahkeme, yapılmadığı halde yapılmış gösterilen JETPA Holding A.Ş.'nin Olağan Genel Kurul toplantısını iptal etti. Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporlarını da inceleyerek 'hayali genel' kuruluda alınan kararları da hükümsüz bıraktı. Böylece, Fadıl Akgündüz'ün JETPA Holding yönetim kurulu başkanlığı da iptal edilmiş oldu. Kayyum denetimine girmesi beklenen holdingin 750 milyon liralık varlığı bulunuyor. Yeni süreçten, İstanbul Bayrampaşa'da inşa edilen Caprice Gold projesinin de etkilenebileceğine işaret ediliyor. Fadıl Akgündüz, Birsen Akgündüz, Zekiye Akgündüz ve Tülay Duran ile birlikte JETPA Holding'i 1997 yılında kuran Sacit Duran, bir süre sonra hisselerinin elinden alındığı gerekçesi ile mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Duran'ın yüzde 10'luk hissesinin iadesine karar verdi. Anılan karar Yargıtay'da da onaylandı. Ancak mahkeme kararına rağmen kurucu ortak Sacit Duran şirket faaliyetlerinden uzak tutuldu. Bunun üzerine Duran, genel kurulun iptalinin istendiği Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görüldü. Dava dosyasına sunulan bilirkişi raporunda, diğer ortağın (Sacit Duran) çağrılmamasının 'dürüstlük kuralına aykırılık' teşkil ettiğine işaret edildi.
**HAYALİ GENEL KURUL'DA DİVAN BAŞKANI**
Akgündüz'ü şimdilerde zor durumda bırakan süreç de JETPA Holding'in Mart 2010'daki genel kurulu toplantısı ile ilgili. JETPA Holding'in olağan genel kurulunun 9 Mart günü saat 14.30'da yapılacağı ilan edildi. Ancak söz konusu tarihte genel kurul yapılmadı. Bu durum noter kanalı ile de tutanak altına alındı. Fakat şirketin ticaret siciline, genel kurul toplantısının söz konusu tarihte yapıldığı, gündem maddelerinin de onaylandığı bilgisi kaydedildi. Sonradan düzenlediği anlaşılan genel kurul tutanağının altında, hükümet komiserinin yanı sıra, 5 kişilik yönetim kurulu listesinde Akgündüz'ün yanı sıra şirket yönetiminde bulunan Birsen Akgündüz ile Zekiye Akgündüz'ün de imzaları bulunuyor. Şirketin Alman ve İsviçre'li ortakları ise genel kurula katılmadı. Toplam üç kişinin katıldığı toplantının Divan Başkanlığını Akgündüz yaparken, oy toplayıcı görevini 79 yaşındaki annesi Zekiye Akgündüz, katiplik görevini ise boşandığı eşi Birsen Akgündüz yaptı.
**HÜKÜMET KOMİSERİ CEZA ALDI**
Şirketin yüzde 10 ortağı ve kurucusu olan Sacit Duran, yapılmayan genel kurulun yapılmış gibi gösterildiği gerekçesi ile bir yanda hukuk davası açarken öte yandan ceza davası için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayda sorumluluğu bulunan Hükümet Komiseri Ferit Öztürk İstanbul Valiliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne şikayet edildi. İstanbul Valiliği Öztürk'e disiplin cezası verdi. İstanbul Vali Yardımcısı Cafer Yıldız'ın imzasıyla verilen cevapta: "Jetpa Holding A.Ş.'nin 9 Mart 2010 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısıyla ilgili olarak Bakırköy Kaymakamlığı'na ve İstanbul Valiliği'ne verdiğniiz ilgide kayıtlı 16 Nisan 2010 tarihli dilekçenizde ileri sürülen hususlar incelenmiş olup, söz konusu toplantıda bakanlık komiseri olarak görevlendirilen A.Ferit Öztürk hakkında 657 Sayılı Devlet Memurlar kanununnun 125. maddesi gereğince disiplin cezası uygulanmıştır..."
**İPTAL KARARI İLE YÖNETİM DÜŞTÜ**
Mahkeme, iki yılı aşkın süren davada kararını 5 Ekim'de verdi. Gerekçeli kararını daha sonra açıklayacağına işaret eden mahkeme 9 Mart 2010'de yapılan Olağan Genel Kurul'un iptaline karar verdi. İptal kararı ile birlikte, sonradan imza altına alınan toplantı tutanağında yer alan kararlar da hükümsüz kalmış oldu. Anılan kararlar arasında yönetim kurulu üyelerinin onaylanması maddesi de yer aldı. Mahkemenin iptal kararı ile birlikte şirket yönetimi de düşmüş oldu. Bu durum, şirket yönetimine kayyım atanması konusunu gündeme taşıdı. JETPA Holding'de yüzde 10 hissesi bulunan Sacit Duran kayyım talebinde bulunacağını ifade etti.
**VARLIĞI 750 MİLYON LİRA**
JETPA Holding'in sahip olduğu varlıkların toplam değeri 750 milyon TL olarak hesaplanıyor. Aydın Didim'deki Caprice Gold Termal Otel'in değeri bilirkişi raporuna göre 258 milyon TL olarak hesaplandı. Bodrum'daki 119 dönüm arazinin yanı sıra Jetken konutlarına ait arazi ve daireler de JETPA Holding'in üzerine kayıtlı bulunuyor. Didim'deki otel resmi kayıtlarda Akgündüz'ün ev kadını olan ablası ve eniştesinin başında bulunduğu şirkete kayıtlı gözüküyor. Söz konusu devir işlemi ile ilgili açılan dava ise devam ediyor.
**AKGÜNDÜZ HAKARET EDİP TELEFONU KAPATTI**
Mahkeme kararı, bilirkişi raporu ve hükümet komiserinin ceza almasıyla ilgili aradığımız Jetpa Holding A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, "Bize karşı bir çalışma yürütüyorlar. Size ahlaklı olmanızı öneririm. Biraz ahlakınız kalmışsa, dürüst olun" diyerek telefonu kapattı.