Mahkemeden Bisiklet Sürücüsüne Rekor Ceza

Bartın’da, geçen yıl meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Murat Can Aşgın’ın ailesi, kazaya karışan...

Bartın’da, geçen yıl meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Murat Can Aşgın’ın ailesi, kazaya karışan traktör sürücüsünün ceza almamasını İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

Geçen yıl Eylül ayında Bartın merkeze bağlı Kışla köyünde meydana gelen olayda, Engin Ö. yönetimindeki 67 DN 657 plakalı traktör bisiklete binen iki çocuğa çarptı. Bisiklette bulunan Murat Can Aşgın (10) hayatını kaybederken Fikri Berberoğlu (15) da yaralandı. Kazayla ilgili açılan dava sonuçlandı. Mahkemenin traktör sürücüsüne ceza vermemesi ve cezanın bisiklet sürücüsüne verilmesi iki aileyi kızdırdı. Gözüyaşlı aileler konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

BİSİKLET SÜRÜCÜSÜ SUÇLU BULUNDU

Bartın Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada traktör sürücüsü Engin Ö. suçsuz bulundu. Mahkeme suçu bisikleti kullanan Fikri Berberoğlu’na verdi. Mahkeme Berberoğlu’na “Taksirle ölüme neden olma” suçunu işlediği gerekçesiyle TCK’nın 85/1 maddesi gereğince 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, Berberoğlu’nun yaşının küçük olması nedeniyle cezanın TCK. nın 31/2 maddesi gereğince ½ oranında düşürülüp 1 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, çocuğun mahkemedeki iyi halini göz önüne alınarak da cezanın TCK'nın 62/1 maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, çocuğun sosyal ve ekonomik durumuna, suçun işlenmesindeki özelliklere göre 5237 sayılı TCK'nın 50/4 maddesi yollamasıyla TCK'nın 50/1-a ve 52/2 maddesi gereğince hapis cezasının adli para cezasına çevirerek 9 bin 100 lira ödenmesine ve paranın 20 eşit takside bölünmesine karar verdi. Ayrıca aynı mahkeme Berberoğlu’nun ölüme sebebiyet vermesi nedeniyle 121 lira 24 kuruş ölü muayene gideri, 50 lira bilirkişi gideri, 103 lira adli tıp gideri, 18 lira çağrı kağıdı gideri, 6 lira 50 kuruş posta gideri olmak üzere toplam 298 lira 74 kuruştan oluşan yargılama giderinin karşılamasına karar verdi.

Reklam
Reklam

BERBEROĞLU’NUN AİLESİ KARARA İTİRAZ ETTİ

Olay günü bisikleti kullanan Fikri Berberoğlu’na mahkeme tarafından ceza verilerek, traktör sürücüsüne ceza verilmemesi aileyi üzdü. Anne Kezban Berberoğlu, çocuğunun hakkını sonuna kadar arayacaklarını belirtti. Anne Berberoğlu, “Benim çocuğumun suçu yok. Mahkeme bize bu suçu niye verdi? Bunun aydınlatılmasını istiyorum. Traktör olmasa bu kaza olmayacaktı ve o çocuk ölmeyecekti. Ölen çocuk bizim kendi çocuğumuz kadar bizim için kıymetliydi. Ailesinin acısını bizlerde hep birlikte paylaşıyoruz: Bu konunun bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz. Gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

BİSİKLET SÜRÜCÜSÜ BERBEROĞLU, KARARDAN ENDİŞELİ

Kazanın meydana geldiği gün bisikleti kullanan ve ağır yaralı olarak Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınan Fikri Berberoğlu, kendisine verilen cezanın niye verildiğini anlayamadığını belirterek “O gün traktör bir arabayı solluyordu ve üstümüze geldi. Biz de kaçamadık. Çünkü hemen duvarın kenarından gidiyorduk. Ne olduğunu anlayamadım. Sonra arkadaşımın yere düştüğünü gördüm. Hastanedeyken de arkadaşımın öldüğünü öğrendim. Çok üzüldüm" dedi.

Reklam
Reklam

Halen o günü unutamadığını belirten Berberoğlu, şunları söyledi: "Bana ceza verdiklerini anlayamadığım gibi arkadaşımın ölümüne sebep olan traktör sürücüsünün de hiçbir ceza almamasını anlamayamadım. Ben bu cezayı hak etmedim. Gerçek suçlu traktör sürücüsü ve ben onun cezalandırılmasını istiyorum. Ayrıca ifademin alındığı gün, jandarma ailem büyüklerimden veya avukat yanımdayken ifade alınmasını engelledi. Yanımda ağabeyim Kemal Berberoğlu vardı. Jandarma ağabeyimi bile dışarıya çıkarttı. Benim sağ omuzum 3 yerinden kırık, yüzümün sol tarafından da derin yara oluşmuştu. O anda panik ve korku ile ne söylediğimi bilmiyorum. Çünkü şuurum yerinde değildi. Ben hem arkadaşımın ölümünü öğrendim, hem de ağır yaralı olduğum halde ifadem alındı. Bu kadar acele edilmesinin sebebini anlayamadım. Ayrıca 1 gün jandarma tarafından gözaltında tutuldum. Ben de bu olanları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göndereceğim”

ÇOCUKLARINI KAYBEDEN AİLE PERİŞAN OLDU

Kışla köyünde meydana gelen kazada çocukları Murat Can Aşgın’ı kaybeden baba Hüseyin Aşgın (42) ve anne Aysun Aşgın (35) da yargılama sonucunda traktör sürücüsüne hiçbir ceza verilmemesi üzerine bir kez daha yıkıldılar. Acılı baba Hüseyin Aşgın, bunu hak etmediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Adil bir yargılama olmadı. Mahkeme mağduruyuz. Çocuğumun hakkını sonuna kadar arayacağım. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Suç tamamen traktör sürücüsünündür. Traktör sürücüsünün lambaları yanmıyormuş ve kaza anında araba solluyormuş. En önemli olanı jandarmanın tuttuğu raporda görüldüğü gibi traktörün muayenesi ve sigortasının bulunmamasıdır. Böyle bir durumda zaten bu aracın trafiğe çıkması yasaktır. Böyle bir durumda traktör sürücüsünün hiçbir ceza almaması manidardır. Bunun arkasında insan ister istemez başka bir şeyler arıyor. Sanki birileri bunun böyle olmasını istemiş gibi geliyor. Her ne olursa olsun bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağım. Çocuğumun hakkını kimseye yedirmeyeceğim”

Reklam
Reklam

Anne Aysun Aşgın ise, biricik oğlunun bu kazada öldüğünü anlatarak şunları söyledi: "Biz oğlumun acısını daha kaldıramamışken, bir de mahkemenin verdiği karar bizi daha da yıktı. Çünkü mahkeme oğlumun ölümüne sebep olan traktör sürücüsüne hiç ceza vermedi. Adam elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Adalet bu mudur? Biz bu duruma itiraz ettik. Ama bu yeterli değil. Bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız. Ayrıca bisikleti kullanan çocuğa ceza vermişler. O çocuk, o traktör olmasaydı o kazayı yapmayacaktı. Çünkü kanunen muayenesi, ışığı ve sigortası olmayan bu traktör trafiğe çıkmasa bu olay yaşanmayacak ve benim oğlum Murat da şu an hayatta olacaktı. Bizi mağdur etmenin ne anlamı var? Bu durumun bir an evvel düzeltilmesini istiyorum”

Ölen çocuğun halası Hatice Bütünöz de, gözyaşları arasında yaşanan acıyı şöyle özetledi: “Murat da benim kendi çocuğum gibiydi. Yaşananlara bir türlü anlam veremiyorum. Traktör çocuğumuzu öldürüyor ve sürücüsü hiçbir ceza almıyor. Bu nerede görülmüş? Mahkeme yanlış karar vermiştir. Bu kararın düzeltilmesi için Yargıtay’a müracaat ettik. Umarım bir sonuç alırız. Başbakanımız bu tür konulara önem veriyor. Başbakanımıza sesleniyorum. Bizim hakkımızı yedirmeyin. Kul hakkımızı kimse almasın”

Reklam
Reklam

İki aile Bartın Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen karara itiraz ederek, itirazlarını Yargıtay Daire Başkanlığı’na yaptı. Yargıtay’dan gelecek sonuca göre aile konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımakta kararlı olduklarını ifade etti. Kazada ölen Murat Can Aşgın’dan geriye ise hayatta olduğu zaman çekilen görüntüleri ve fotoğrafları kaldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: