Mahkemelerde e-imza dönemi

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) arasında imzalanan "Nitelikli Elektronik Sertifika Temini Sözleşmesi" nin ardından adalet personeline 30 bin adet 'Nitelikli Elektronik Sertifika' dağıtılacak.

TÜBİTAK yakın bir gelecekte tüm hakim, Cumhuriyet savcısı ve diğer adli personel için güvenli e-imza sertifikası üreterek ve teslimini de sağlayacak. Adalet mekanizmasını kolaylaştıran bir yenilik daha devreye giriyor. Vatandaşları ve adalet çalışanlarını bezdiren bürokratik işlemlerini azaltan yeni uygulamaya göre bundan sonra hakim ve savcılar başta olmak üzere adliye personeli her türlü işlemi elektronik ortamda yapacak ve yazışmalarda elektronik imza kullanacak. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı İle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Arasında "Nitelikli Elektronik Sertifika Temini Sözleşmesi" imzalandı. Adalet personeline 30 bin adet 'Nitelikli Elektronik Sertifika' dağıtımının ardından TÜBİTAK yakın bir gelecekte tüm hakim, Cumhuriyet savcısı ve diğer adli personel için güvenli e-imza sertifikası üreterek ve teslimini sağlayacak. Sertifikalar ve diğer gerekli yazılım ve donanım sağlandıktan sonra e-imza kullanımı başlayacak. e-İmzanın kullanılması ile UYAP daha verimli kullanılır hale gelecek. Sertifikalar ve diğer gerekli yazılım ve donanım sağlandıktan sonra e-imza kullanımı başlayacak. Özellikle e-imza olmadığı için elektronik ortamda yapılan işlemlerin bir kez de hukuksal geçerliliği bakımından kağıt ortamında yapılmasına son verilecek ve böylece hem ormanların yok olması önlenecek, kağıt tasarrufu ciddi boyutlarda artacak, hem de elektronik ortamdan beklenen faydalar elde edilecek.

Reklam
Reklam

Elektronik ortamın daha fazla kullanılması ve tüm belge ve bilgilerin elektronik ortamda saklanması sonucu özellikle UYAP Vatandaş ve Avukat Bilgi Sistemleri aracılığı ile işlem yapan sayısı artacak ve böylece hem adliyelerin iş yükü azalacak, hem de daha kaliteli ve masrafsız hizmet verilmiş olacak. Mahkemeler ve kurumlar arası talimat, yazışma gibi bürokratik işlemler saniyeler bazında gerçekleşecek ve posta yolunu gözleme artık son bulacak. Adliyeler arası ve adliye içinde katlar arası dosya taşımaları asgari seviyeye inecek ve bu esnadaki fiziksel sıkıntılar sona erecek. Memurların yazdığı yazılar kağıda dökülmeden hakimler ve Cumhuriyet savcıları tarafından anından ulaşılabilecek, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra tüm tarafların zaman ve mekan bağımsız her an hizmetinde olacak.

ELEKTRONİK SERTİFİKA VE E-İMZA NEDİR? Elektronik sertifikalar, nüfüs cüzdanı, sürücü belgesi veya diğer kimlik belgeleri gibi kişinin kimliğini ispatlaması için elektronik ortamda kullanılan elektronik dosyalara deniyor. Sertifikalar X.509 standardına uygun olarak üretiliyor ve bu standartla uyumlu olan web tarayıcılarına, akıllı kartlara ya da token'lara yüklenebiliyor. 5070 sayılı kanuna uygun güvenli elektronik imza, nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturuluyor. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri olarak tanımlanıyor. Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşuyor.

Reklam
Reklam