Mahkum kurbanlıklar

EDİRNE (İHA) - Edirne Tarım Açık Cezaevi'nde mahkumlar tarafından yetiştirilen ve kurbanlık olarak ayrılan koçlar büyük ilgi görüyor. Cezaevinde koçlara bakan sigortalı mahkumlara aylık 100 YTL maaş ödeniyor.

Edirne Tarım Açık Cezaevi'nde satışa sunulan kurbanlıklardan almaya gelen vatandaşlar, "Kurbanlıklarımı buradan alıyoruz. Buradaki hayvanların daha sağlıklı ortamda yetiştirildiğini düşünüyoruz. Burada ayrıca kesim hizmeti de veriliyor" dedi.

Edirne Tarım Açık Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Necmi Acun, kurbanlık olarak 100 adet koç ve 10 tane büyükbaş hayvan ayırdıklarını ifade ederek, "2007 yılında kurbanlık için 150 tane küçükbaş, 10 tane büyükbaş ayırmıştık. Küçükbaşlardan 50'si yıl içinde adaklık olarak ihtiyaç sahiplerine satıldı. Şu anda 100 adet kurbanlığımız var ve 75 tanesini sattık, 15 adedi de canlı olarak gitti. Şu anda elimizde 10 adet satılacak kurbanlığımız kaldı. Kurbanlıklarımızın bakımı ve beslenmesi hükümlüler tarafından yapılmaktadır. Kurbanlıklarımız beslenmesi tamamen doğal yemler dediğimiz yemler. Bir ay öncesine kadar Tunca Nehri kenarında hayvancılık için ayırdığımız meralarımızda otluyordu. Ama son bir aydır yağışların artması, nehirlerin taşması nedeniyle kurbanlıkları bakıma, besiye aldık. Yem olarak da saman, arpa kırması, mısır slajı kısmen kesik yemle bakımını hükümlülerimiz yapıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çalışan hükümlülere ortalama 100 YTL maaş verdiklerini aktaran Acun, "Hükümlülerimiz kendi harçlıklarını elde ediyor, ailelerine gönderiyorlar. Bazı hükümlülerimizin de yakınlarına, ailesine para havale ettikleri oluyor. Zamanları daha iyi ve verimli geçiyor. Çalışan hükümlülerimiz sigortalı. Sigorta İl Müdürlüğü'ne sigorta primlerini düzenli olarak yatırıyoruz. Kurbanlıklarımızın yüzde 50-60 ını kendi personelimiz, adliye çalışanları, açık, kapalı, F tipi cezaevi çalışanı personelimiz ve halka satışını
yapıyoruz. Açık Cezaevi İnfaz Kurumumuz vilayet tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinden bir tanesidir" dedi.

Kurbanlıkları numaralandırdıklarını ve kayda aldıklarını anlatan Acun, şöyle konuştu:
"Kurban günü kurbanlık sahipleri geliyor, tartıyor, faturasını kesiyoruz. Kasaphanede kurbanlıklar kesilip parçalanıyor, 'hayırlı uğurlu olsun Allah kabul etsin' diyoruz. Kurbanlıklarımız ortalama 70 kilo gelir, 11 aylık erkek Merinos ırkıdır. Merinos ırkının bir özelliği de etinin yumuşak, yağsız ve kuyruksuz olmasıdır. Ortalama eti 70 kilo geliyor, 5 milyon 500 bin liradan kilosunu satıyoruz. Ortalama bir kurbanlık 350 YTL. 40 ile 50 bin YTL arasında kurbanlıklar da gelir bekliyoruz. Küçükbaş
hayvancılığın bakımı 15 hükümlümüz tarafından yapılmaktadır. Küçükbaş kurbanlık kesim ücreti 20, büyükbaş kurbanlık kesim ücreti de 100 YTL. Kurumumuzda küçükbaş hayvan olarak 800 damızlık koyun, 50 koç, Merinos ırkı iyi bakım ve iyi beslenme şartlarında yüzde 50 oranında ikiz doğum yapmakta. Tüm hayvanların doğumu geirçekleştiğinde 2 bin 200 oluyor. 75 süt ineği, 65 besi dana mevcut. Bilindiği gibi bunlarında kamu kuruluşlarına ve cezaevlerine et, süt, yoğurt gibi ihtiyaçlarını Cezaevi İnfaz Kurumu olarak veriyoruz. 7 bin adet yumurta tavuğu, 50 kovan arı var ve hayvancılık olarak yok yok."

Reklam
Reklam