Kayseri Barosu’nun da katkılarıyla televizyon ve tiyatro sanatçısı Fatih Altın'ın (Kekeçoğlan) hazırladığı proje kapsamında cezaevindeki mahkumlar tiyatro eğitimi aldı. Mahkumlar, hazırlandıkları Turgut Özakman’ın 'Ah Şu Gençler' adlı tiyatro oyunuyla 4 Haziran tarihinde sahneye çıkacak.
Sahnelenecek tiyatro oyunu ile ilgili bilgiler veren Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, suç oranları ile birlikte cezaevi sayısının da hızla arttığına dikkat çekti. Konaç, Türkiye cezaevlerinde Adalet Bakanlığı’nın 2012 yılı sonu verilerine göre; 2002 sonunda toplam 59 bin 429 hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde iken, bu sayının Eylül 2012 itibariyle 121 bin 889'a yükseldiğine işaret etti. Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinin halen 140 bin kapasitesi olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Konaç, “Bakanlık, 18 Eylül 2012 itibariyle yüzde 87'sinin (89 bin 713 hükümlü, 32 bin 179 tutuklu) dolu olduğunu açıkladı. Halen 41 cezaevinin yapımının sürdüğü, önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 153 cezaevinin yapımının planlandığını böylece 106 bin 831 kişilik ek kapasite elde edileceği resmi açıklamalarda ifade edilmektedir. Bu rakamları dikkate aldığınızda bize göre cezaevleri aynı zamanda eğitim yuvaları haline mutlaka getirilmelidir. Bu hızlı artış endişe verici olduğu kadar, birtakım tedbirlerin alınması konusunda devletimizin sorumluklarını da artırmaktadır. Kamu otoritesinin kullanılması adına verilen mahkûmiyet cezaları tatbik edilirken, aynı zamanda cezaevi sonrası hayatın düzenlenebilmesi adına cezaevlerinde eğitim ve psikolojik desteğin verilmesi kaçınılmazdır.” dedi.
Av. Fevzi Konaç, Türkiye cezaevleri ile ilgili temel eleştiriler göz önüne alındığında bu aynı zamanda sosyal sorumluluk olarak asla ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Cezaevleri mahkûmu ıslah edici bir nitelik kazanmadığı takdirde, suçluyu profesyonel hale getirmektedir ki, bu mahkumların çoğu kısa sürede yeniden cezaevine dönmektedir. Bu tehlike dikkate alınarak eğitim amaçlı tedbirler daha geniş kapsamlı olarak acilen ele alınmalıdır. Mahkum, suçun bedelini öderken toplumun bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde verilen ceza karalarının bir kısmının 'cezaevlerindeki kötü muamele ve şartlar' olduğu gerçeği önemsenerek, suçu ne olursa olsun mahkûmun topluma kazandırılması ve insan onuruna yakışır bir muameleye tabi olması en önemli hassasiyetlerimizden olmalıdır. Bu bir lütuf değil, kendi insanına merhamet eden devletin olmazsa olmaz görevidir. Bütün mahkûmların dışarıda bir ailesinin, anne babasının, çocuklarının olduğu asla gözardı edilmemelidir. Mahkûmiyet sonrası motive olmaya, cesaretlendirilmeye ve asla ötekileştirilmediklerini hissettirmek adına yüreklendirilmeye ihtiyaçları vardır.”
Sorumlu bir sivil toplum örgütü olmak için çalışma yaptıklarını hatırlatan Konaç, “Cezaevlerinde yapılan önemli birtakım çalışmalar yanında daha önce Kayseri Kapalı Cezaevi'nde yapılan tiyatro çalışması vardı. Fatih Altın önderliğinde mahkûmları toplumla, aileleriyle ve bürokrasi ile buluşturmuş, hem cezaevi içerisinde barış ve huzuru pekiştirmiş hem de önemli eğitim çalışması olarak güzel izler bırakmıştır. 4 Haziran 2013'te galası yapılacak bu tiyatro gösterisi sosyal sorumluluğumuz adına çok önemlidir. Kayseri Barosu, davalarını takip etmekten dolayı mesleğinin önemli bir parçası olan mahkumların eğitimleri için kendini sorumlu hissetmektedir. Sayın hemşehrimiz Fatih Altın Projesi'ni baromuzla paylaştığında, elimizden gelen katkıyı göstereceğimizi ifade etmiştik. Sözümüzün arkasında durmak adına tüm kamuoyunu öncelikle duyarlı olarak desteğe davet ederken, resmi olarak katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz