Mahmut Arıkan: İşyerlerini kapatan esnaf sayısı hızla artıyor

Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Mahmut Arıkan, bugün esnafın en büyük sorununun iş yapamaması olduğunu...

Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Mahmut Arıkan, bugün esnafın en büyük sorununun iş yapamaması olduğunu söyledi. Arıkan, "Kredi almakta zorlanan, aldığı kredisini ödeyemeyen, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramayan ve sonunda varsa çalışanlarının işine son vermek zorunda kalarak işyerini kapatıp işsizler ordusuna katılan esnaf ve sanatkârların sayısı hızla artmaktadır." dedi.
Ahilik Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Mahmut Arıkan, Ahilikle, insanları alan el değil, veren el konumuna getirmek için zaviyelerde ahlaki eğitim, iş yerlerinde ise mesleki eğitim verildiğini söyledi. Arıkan, Ahiliğin özünde mesleki bir örgüt olmasına rağmen bir çıkar yapılanması olmaktan ziyade hem fertlere hem de topluma hizmet mekanizması olarak da hareket ettiğini dile getirerek, Ahilik değerlere ne kadar ihtiyaç duyulduğunun da açıkça ortada olduğunu söyledi. Arıkan, "Özellikle son 10 yıldır ülkemizde uygulanan ekonomik politikalar sonucunda maalesef esnaf ve sanayicilerimiz, pek de kutlama yapacak bir halde bulunmamaktadırlar. Bu gün esnafın en önemli sorunu iş yapamamaktır. Kredi almakta zorlanan, aldığı kredisini ödeyemeyen, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramayan ve sonunda varsa çalışanlarının işine son vermek zorunda kalarak işyerini kapatıp işsizler ordusuna katılan esnaf ve sanatkârların sayısı hızla artmaktadır. Ayrıca perakende sektöründe yaşanan haksız rekabet kapanan esnaf sayısına önemli katkı sağlamaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımızın beli kıran en büyük etkenlerden biri de haksız vergilendirme uygulamalarıdır. AB ve OECD ülkelerinde ortalama yüzde 30 civarında olan dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerindeki payı, Türkiye’de son yıllarda yüzde 70’lere yükselmiştir. Hükümet tarafından açıklanan destek ve teşvik paketleri büyük yatırımlara verilmiş, doğrudan esnafa yansıyan hiçbir teşvik hayata geçirilmemiştir. Yanlış eğitim sistemi sonucunda iş piyasasında özellikle ara kalifiye insan gücü bulma konusunda sıkıntı yaşanmaktadır.Yukarıda küçük bir bölümüne değindiğimiz sorunlar yumağı neticesinde bu gün tekstilden ayakkabıya, oyuncaktan hırdavata kadar pek çok alanda üretim yapan yerli firmalarımız kapılarına kilit vurmuş, bazısı da işçilerini kapının önüne koyarak imalatını Uzakdoğu ülkelerine taşımıştır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz