İSTANBUL (İHA) - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Genel Başkanı Nasuh Mahruki, 'AKUT'ta yolsuzluk yapıldığı' iddialarına tepki göstererek, bu suçlamaları, disiplinsizlik yüzünden dernekten uzaklaştırılan kişilerin yaptığını söyledi.
Bu iddiaları ortaya atan kişilerin hukuki dayanağı olmadığını belirten Mahruki, "Bu dernek kolay meydana gelmedi. Bu tür asılsız iddialarla da yıkılmamalı" dedi. Mahruki ayrıca, bu güne kadar yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdikleri 90'a yakın operasyonda 600'e yakın kişinin hayatını kurtardıklarını veya daha sağlıklı yaşama şartlarına ulaşmaları için imkanlar hazırladıklarını bildirdi.
Son zamanlarda basında yer alan, 'AKUT'ta yolsuzluk yapıldığı' yönündeki iddialar üzerine, İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Nasuh Mahruki, "Eğer ortada bir para varsa, bu paraların nerelere harcanacağına Yönetim Kurulu karar verir. Yönetim Kurulu da bu yetkiyi Genel Kurul'dan alıyor. Ortaya atılan dedikodulara göre, zaten hukuki olarak bir problem yok. O söylemde ahlaki bir problem, ahlaki bir suçlama var" diye konuştu.
Bu tarz suçlamalarda bulunanların daha önce AKUT üyesi olduklarını hatırlatan Mahruki, "Bu üyeler, çeşitli disiplinsiz davranışlardan dolayı derneğimizden uzaklaştırılan arkadaşlar... Hırslarını alamayıp, çeşitli basın organlarına yaptıkları asılsız beyanlarla AKUT'u karalamak istiyorlar. Bu dernek, insanların duyguları ile değil, belli bir disiplin çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Yarın öbür gün biz görevi bıraktığımızda, burasının aynı sistem içinde yürümesi gerekiyor. Bu dernek kolay meydana gelmedi. Bu tür asılsız iddialarla da yıkılmamalı. Gazetelerde çıkan 'Paralar yastık altında' şeklindeki haberler doğru değil. Bu iddiaları ortaya atan kişilerin zaten hukuki bir dayanağı yok. AKUT'un ahlaki anlamda, toplumun gözü önünde küçük düşürülmesi bizi üzdü" dedi.
"600'E YAKIN HAYAT KURTARDIK" AKUT'un 1996 yılında kurulduğunu, 1999 yılından bu yana da Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyet gösteren bir dernek olduğunu kaydeden Genel Başkan Nasuh Mahruki, "AKUT'un misyonu, dağ ve doğa sporları ile doğal afetlerde meydana gelebilecek kazalarda can kaybını en aza indirmek ve bu konu ile ilgili olarak toplumu bilgilendirmek. Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz 90'a yakın operasyonumuz var. Bu operasyonlarda 600'e yakın kişinin hayatını kurtardık ya da daha sağlıklı yaşam koşullarına ulaşması için koşullar hazırladık. Hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli operasyonlarımız oldu. AKUT'un en büyük avantajı, üyelerinin sporcu kökenli olması" diye konuştu.
AKUT'un şu anda İstanbul, Ankara, Antalya ve Marmaris olmak üzere 4 bölgede örgütlenmiş durumda olduğunu vurgulayan Mahruki, "Bu yıl ilk defa doğuda, Bingöl'de AKUT ekibi oluşturuyoruz. Bu başlangıç bizim için çok önemli. Sadece ülkelerin batı yakasında değil, her yerinde olmak istiyoruz. Doğuda da olabilecek doğal afetlerde, ekiplerimizin her an hazır almasını istiyoruz. Bu bize zaman ve ekonomik açıdan önemli tasarruflar sağlayacaktır" dedi.