Makamdan vazgeçebildiğimi gösterdim

İSTANBUL (İHA)- Bugün yaptığı bir basın toplantısıyla, 28 Mart seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, "Yerine göre makamdan vazgeçilebildiğini gösterdim" dedi.

Özel bir kanalda bu akşam canlı yayınlanan Kırmızı Koltuk adlı programa katılan Ali Müfit Gürtuna, gazeteci Ümit Aslanbay'ın sorularını yanıtladı. Aday gösterilmemesine neden olan konuların muhatabının kendisi olmadığını belirten Gürtuna, kararın kendisi dışında verildiğini söyledi. 'O olmadı bundan olsun' görüntüsü çizmeyi içine sindiremediğini söyleyen Gürtuna; "Ne pahasına olursa olsun, adaylık peşinden koşan bir insan imajı çizmek istemedim. Yerine göre, makamdan da vazgeçilebileceğini göstermek istedim. Devlet adamı ciddiyetini göstermeyi arzu ettim" dedi.

Reklam
Reklam

Aslanbay'ın, "Ortada bazı iddialar var. 'Sizin için, milletvekili olmak konusunda AK Parti ile pazarlık yaptı ve o yüzden adaylıktan feragat etti' deniliyor. Böyle bir şey var mı. Size Ankara yolu göründü mü?" sorusunu yanıtlayan Gürtuna, "Benim ne belediye başkanlığı ne de başka bir makam konusunda talebim ve pazarlığım olmadı" dedi.

Türkiye'de bir obur kesim oluştuğuna değinen Gürtuna, bu kesimi halkın çok küçük bir kısmının oluşturduğunun, diğer taraftan da milyonlarca aç insan olduğunun altını çizdi.

Türkiye'ye geri kalmış ülke denilmesine karşı olduğunu vurgulayan Gürtuna, önce merkez bütçeleri kontrol alan IMF'nin şimdi de şehir bütçelerine göz diktiğini öne sürdü. Gürtuna, " Biz dünyayla yarışan bir İstanbul yarattık. Birileri buna karşı koydu. Büyük bir millet olduğumuzun farkına artık varmalıyız" diye konuştu.

Hizmetin makamı olmadığını dile getiren Gürtuna, "Hayatın her alanı hizmet alanıdır. Kendimi İstanbul uzmanı olarak görüyorum. İstanbul'da yapılıp yapılmaması gereken nelerdir, nelerin korunması gerekir bunları çok iyi biliyorum. Bunu da paylaşmak isteyenlere zevkle ve büyük bir arzuyla yardımcı olurum" ifadesini kullandı.
Gürtuna, İstanbul'da partilerin gösterdiği adayların dengeleri değiştirebileceğini de ifade ederek, yapılan araştırmaların ve anketlerin bunu gösterdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bugüne kadar bir çok anlamsız iftiraya maruz kaldığını da dile getiren Gürtuna, bu iftiraların AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerini zedelediğini öne sürdü.

Gürtuna, kamuoyunda tartışılan Yerel Yönetimler Reformu Yasası'nı savunarak, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu iddia etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, yetkilerin Türkiye'ye dağıtılmasını, kararların halka en yakın noktadan verilmesi gerektiğini söyledi.