Makarna Şişmanlatıyor mu?

Makarnanın bizi şişmanlattığıyla ilgili yıllardır herkesten bir şeyler duyuyoruz. Fakat tüm bu söylentilerin hurafe olması da mümkün. Mühim olan makarna tüketip tüketmemeniz değil, nasıl tükettiğiniz.

“Makarna yeme, kilo alırsın” uyarısının gerçek olmaması için yıllardır ne kadar dua ettiğimiz açık; bunu defalarca duymamıza rağmen makarna tüketmeye devam ettiğimiz de doğru. Bu güzel yemek gerçekten kilo aldırıyor olabilir mi? Eğer öyleyse kilo aldırmamasını sağlayabilecek bir yöntem var mı?


Gerçekten şişmanlatıyor mu?

Aslında hayır, tam olarak değil. Bu söylentinin kökeninde makarnanın vücudunuz tarafından işleniyor olması yatıyor. Beyaz karbonhidratlarla ilgili endişeler, bu ürünlerin vücudumuzdaki işlenme sürecinin kilo vermeyi zorlaştırıcı etkileri olduğu düşüncesinden kaynaklanıyor. Ama bu inanış, tamamen saçmalık da olabilir gibi duruyor. - - - - - -

Reklam
Reklam

Glisemik endeksin makarnayla ne alakası var?

Glisemik endeks, karbonhidrat içeren gıdaların tüketildikten sonra kan şekerimize nasıl ve ne kadar etki edeceğini tanımlıyor. Bu endekste makarna, yüksek glisemik değerlere sahip ürünler arasında yer alıyor. Yüksek glisemik değerlere sahip ürünler, kilo verilmesini zorlaştırıp aynı kiloda kalınmasına neden oluyor. Makarnanın yıllardır bu kadar itilip kakılmasının sebebi de bu işte. Fakat işte en keyifli noktaya geliyoruz; makarnanın pişirilme şekli, glisemik değerlerini etkiliyor! - - - - - -

"Al dente” altın kavram

“Al dente” makarna, pirinç, sebze ve fasulyelerin ısırılabilecek kıvama gelinceye kadar haşlanmasını ifade eden bir terim. Bu haşlama biçimi, makarnanın glisemik değerlerini düşürüyor. Üstelik bu noktada makarnanın tam buğdaylı olup olmaması da önemli değil. Al dente, makarnanızı gereken değerlere düşürmek için ihtiyacımız olan her şeyi yapmaya yetiyor da artıyor bile.