Makat hastalıkları ve kanser

1994 yılında Tıp aleminin en prestijli dergileri arasında yer alan The New England Journal of Medicine’da yayınlanan Frisch ve arkadaşları tarafından yayınlanan bir çalışmada Danimarka’da 1977-1989 arasındaki dönemde ülkedeki hastanelere makat hastalıkları nedeniyle yatırılan 68,549 hasta incelenmiştir. Hastalar ortalama 6 yıl boyunca takip edilmiş ve toplam 23 hastada, yani 10,000’de üç makat bölgesi hastalığı olan kişide, makat kanseri (anal kanser, anüs kanseri) geliştiğini belirlemişlerdir. İyi huylu makat sorunları arasında makat kanseri gelişimi açısından en yüksek risk, makat fistülünde (anal fistül, perianal fistül, anorektal fistül), sonra makat çatlağında (anal fissür), daha sonra makat apsesinde (anal apse, perianal apse, anorektal apse) ve en az olarakta hemoroid hastalığında rastlanmıştır. En sık rastlanılan iyi huylu makat bölgesi sorunu olan hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) hastalığında, makat kanseri (anal kanser, anüs kanseri, anüs ca.) riski en düşük olarak bulunmuştur.

Reklam
Reklam

Makat kanseri ne sıklıkta görülür?

- Makat kanalının etrafı kaslarla çevrili olan bir geçit olup, etrafındaki cilt hücrelerinden kanser gelişmesi makat kanseri, anal kanser veya anüs kanseri olarak adlandırılır.

- Sindirim sistemi kanserlerinin % 2-4’ünü ve kalın bağırsak kanserlerinin % 2.6’sını oluştururlar.

- Toplumda 1/ 100,000 sıklıkta görülür ve kadınlar ile erkekler arasında belirgin bir fark yoktur. Eşcinsel veya homoseksüel ilişki yaşayan erkeklerde ise, 37 / 100.000 sıklıkta görülür. Son yıllarda çeşitli çalışmalarda, San Francisco, Kopenhag ve Londra’da homoseksüel erkeklerde makat kanseri oranlarının belirgin şekilde arttığı bildirilmektedir. Cress ve Holly’nin çalışmasında, 40-64 yaş grubundaki erkeklerde makat kanseri oranı 1996 yılında 100.000 kişide 3.7 iken, 1999 yılında 20.6’ya çıkmıştır.

- Makat kanserlerinin görülme sıklığı erkek ve kadınlarda her yıl % 2 kadar artmaktadır.

- Frisch ve ark. çalışmasında Danimarka genelinde makat sorunu nedeni ile başvuran 68,549 hastada sadece 23 adet makat kanseri olgusuna rastlanmıştır. Böylelikle, makat bölgesi ile ilgili yakınması olan hastalarda makat kanseri varlığının oranı 3 / 10.000’dir.

Reklam
Reklam