Makedonya Bakanı Nezir: Makedonya 650 Milyonluk Bir Pazar

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türk iş adamlarını ülkesine davet ederek, “Makedonya’yı tercih ederseniz, 650...

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türk iş adamlarını ülkesine davet ederek, “Makedonya’yı tercih ederseniz, 650 milyonluk bir pazarın kapılarını açmış olacaksınız.” dedi.

Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (BALKANSİAD) heyeti, Kosova’daki ikili temas ve iş görüşmelerinden sonra Makedonya’ya geçti. Makedonya-Türk İş Forumu, Holiday Inn Otel’de gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Şenol Türkyılmaz’ın da hazır bulunduğu iş forumunda Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye Makedonya Ekonomi Odası Uluslararası İşbirliği Bölüm Direktörü Sofce Jovanovska ve Teknojik Gelişim Bölge Temsilcisi Slovjanka Stojanovska, Makedonya’daki iş ve yatırım imkânları hakkında BALKANSİAD üyelerine bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Makedonya Ekonomi Odası Uluslararası İşbirliği Bölüm Direktörü Sofce Jovanovska, yenilenebilir enerji kaynakları hakkında ülkesinin önemli yatırımlar yapılabileceğini ifade etti. Jovanovska, Makedonya-Türkiye arasında ticari ve ekonomik işbirliğine değinerek, 2011 yılına göre ticari alanda düşüş yaşandığını ifade etti. Makedonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Jovanovska, iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmekte olduğuna dikkat çekti.

NEZİR: 650 MİLYONLUK BİR PAZAR

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise Makedonya’da AB’nin isteğini, yatırımların yüzde 95’ini tamamladıklarını söyledi. Makedonyalı 800’ün üzerinde üniversite öğrencisinin Türkiye’de eğitim gördüğünü belirten Nezir, 500’e yakın öğrencinin de Türkiye’den gelerek Makedonya’da öğrenim gördüğünü ifade etti. Nezir, Türkiye’nin desteklediği Balkan Üniversitesi için Makedonya hükümetinin yeni bir yer yaptığını sözlerine ekledi. Nazır, şöyle konuştu:

“120 kişilik parlamentoda 2 Türk milletvekilimiz var. Makedonya'da 400’ün üzerinde Türk devlet memuru var. 1998’e kadar bakanlıkların hiç birinde Türk memur yoktu. Bakanlarda en iyi korunmuş Türk eseri Makedonya’da bulunuyor. Makedonya’ya AB ülkelerinden daha kolay yatırım yapabilirsiniz. Buranın İstanbul’dan, Bursa’dan hiçbir farkı bulunmuyor. Makedonya’ya 2 milyonluk bir pazar olarak bakmamalısınız. AB ülkelerinin tüm üyeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalanmıştır. Makedonya’yı tercih ederseniz, 650 milyonluk bir pazarın kapılarını açmış olacaksınız. Türk iş adamları Makedonya’daki yatırımlar sırasında 10. sırada yer alıyor. Biz bunu 4-5 sıralarına çıkarmak için çalışmalıyız. Makedonya Hükümeti yabancı yatırımların ülkeye gelmesi için gerekli kolaylıkları yapmaktadır. Ekonomik ilişkilerin gelişmesi siyasi alanda da etkili olacaktır.”

Reklam
Reklam

STOJANOVSKA: ATA TOPRAKLARINIZA YATIRIM YAPIN

Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Temsilcisi Elena Klisaouka ise Mekedonya’nın cazip yatırım imkânları sunduğunu söyledi.

Teknojik Gelişim Bölge Temsilcisi Slovjanka Stojanovska da Makedonya’ya yatırım yapacak BALKANSİAD üyelerinin, böylece ata topraklarına tekrar dönmüş olacaklarını ifade etti. Stojanovska, Makedonya’daki teknoloji ve sanayi bölgeleri hakkında bilgi verdi. Makedonya'da toplam 15 sanayi bölgesinin mevcut olduğunu belirten Stojanovska, “Sanayi bölgelerinde elektrik, su, altyapı, teknoloji, ulaşım gibi konular çözülmüştür. Sanayi bölgelerinde yatırım yapanlara KDV, gümrük vergileri yüzde sıfır oranındadır. İnşaat aşamasında da Makedonya hükümetinin ciddi destekleri mevcut.” diye konuştu.

BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, Makedonya’da ‘ne yapabiliriz’ diye işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: