Makine Ekipman Desteklenmesi Müracaatları Başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı(KKYDP) kapsamında makine...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı(KKYDP) kapsamında makine ekipman alımlarının desteklenmesi ile ilgili tebliğ 26 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete ve 2013/27 sayılı Tebliğ ile yayınlanarak yürürlüğe girdi ve müracaatlar başladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “7 yıldır uygulanmakta olan bu programa çiftçilerimiz tarafından yoğun bir ilgi gösterilmektedir. KKYDP makine ekipman destekleme programıyla tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek hedeflenmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Makine ve ekipman destekleme müracaatlarının 22 Temmuz 2013 tarihinde sona ereceğini belirten Güven,

“KKYDP makine ekipman destekleme programında bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas yatırım tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek vermekte olup, 34 çeşit makine ekipmana destek verilmektedir. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL, tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanmaktadır. Başvuru bütçeleri KDV hariç olarak hazırlanmaktadır” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, KKYDP kapsamında Samsun’da geçen etaplarda makine ekipman desteklemelerinde 3 bin 518 çiftçinin 31 milyon 486 bin 946 TL’lik makine ekipman alımı yaptığı ve buna karşılık 15 milyon 590 bin 594 TL destek verildiği, ayrıca Türkiye’de en çok desteklenen iller arasında yer aldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Kadir Güven şöyle devam etti: “Yatırımcılarımızın projelerini uygun bir şekilde hazırlayarak belirtilen tarihe kadar il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. İl Müdürlüğümüzde bulunan İl Proje Yürütme Birimimiz tarafından yatırımcılara teknik bilgi desteği sağlanmaktadır. Programın yatırım konuları: Anıza doğrudan ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balıkçı gemilerinde soğuk depo, balya makinesi, biçer bağlar, biçerdöver ürün hasadında kullanılan GPS ve dane ölçer, canlı balık nakil tankı, çayır biçme makinesi, çeltik fide dikim makinesi, çiftlik gübresi dağıtma makinesi, dal parçalama makinesi, diskli tırmık, el traktörü, fındık toplama makinesi, file sisteminin kurulması, güneş kolektörü, mibzer, motorlu tırpan, pamuk toplama makinesi, pancar söküm makinesi, patates söküm makinesi, pülverizatör, sap parçalama makinesi, sap toplamalı saman makinesi, silaj makinesi, sıra arası çapa makinesi, su ürünlerinde buzlama makinesi, su ürünleri için kuluçka dolabı, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, tambur filtre, taş toplama makinesi, toprak frezesi, yem hazırlama makinesi ve zeytin hasat makinesi.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: