Makine Mühendisleri Kazalara Karşı Uyardı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkan Yardımcısı Özkan Er, Türkiye’de trafik kazalarında günlük ortalama...

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkan Yardımcısı Özkan Er, Türkiye’de trafik kazalarında günlük ortalama 25 kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirterek, kazalarda insan faktörünün yüzde 66 olduğunu vurguladı.

Makine Mühendisi Özkan Er yaptığı açıklamada, Türkiye’de şu anda trafiğe kayıtlı araç sayısının 16.5 milyonu bulduğunu, bugünkü tarih itibariyle LPG’li araç sayısının da 3.4 milyona çıktığını belirtti. Karayollarında bu kadar aracın hareket ettiği düşünüldüğünde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde trafik kazalarının oluşumlarının kaçınılmaz bir hal aldığını kaydeden Er, “Meslek disiplinimize giren bu önemli konunun kamuoyuna duyurulmasında yarar görülmektedir. Türkiye, kaza göstergeleri en yüksek olan birkaç dünya ülkesinden biridir. Türkiye’de günde binden fazla trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarında 15 civarından kişinin ölmesi, 290 civarında kişinin yaralanması konunun önemini ortaya koymaktadır. Ancak ölü sayısı kaza yerinde ölenleri göstermektedir. Hastanelerde ölenleri de katınca günlük ortalama ölü sayısı 25’i bulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de bu durum tespiti göz önünde tutularak trafik kazalarının en önemli elementi insandır. Bu oran ortalama insan faktörü yüzde 66, sürücü yüzde 27, yolcu yüzde 1, araç faktörü yüzde 5 ve yol faktörü yüzde 1’dir. İnsan faktörüne bağlı trafik kazalarının nedenleri; acemilik, dikkatsizlik, uzun süre uykusuzluk, hatalı solama, aşırı hız, fazla yük taşımak, alkollü araç kullanmak, trafik kurallarını dikkate almamak ve rutin araç bakımlarını yaptırmamaktır. Görülmektedir ki trafik kazalarında insan faktörünün önemi çok büyüktür. Trafik kazalarından korunma yolları ise; alkollü araç kullanmayınız, emniyet kemerinizi mutlaka takınız, araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak hareketlerde bulunmayınız, hız limitlerine mutlaka uyunuz, far ayarlarınızı kontrol ettiriniz, tehlikeli ve yakın takipten kaçınınız, bisiklet ve motosiklet kullanırken mutlaka kask takınız, karşıdan karşıya geçerken geçiş kurallarına ve ışıklara riayet ediniz, kavşaklarda kontrolsüz geçiş ve tehlikeli yerlerde solama yapmayınız, acelecilikten kaçınınız, trafikte dikkatli ve hoşgörülü olunuz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aracın periyodik kontrollerinin zamanında yapılması gerektiğine işaret eden Özkan Er, sözlerine şöyle devam etti: “Unutmayın ki aracınızda bulunan lastik, fren, direksiyon kontrolleri hayati önem arz etmektedir. Aracınız LPG’li ise gaz sızdırmazlık kontrollerinizi mutlaka yaptırın ki emniyetli bir sürüş elde edebilirsiniz. Tatil dönemlerinde tatil yolculuklarının yoğunlaştığı yaz aylarında trafik kaza rakamlarını yüzde 50’ye varan oranlarda arttırıyor. Özellikler güneşin karşıdan alındığı yolculuklarda kullanmak üzere arabanızın torpido gözünde mutlaka bir güneş gözlüğü bulundurun. Uzun yolculuklarda ilk 3-4 saat sonunda mola verip sonrasında her 2 saatte bir dinlenin. Gerekirse uygun bir yere park ederek bir süre uyuyun. Araç kullanmak son derece dikkat isteyen ve konsantrasyona dayalı bir iştir. Ciddiye alınmalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: