Malatya Cezaevi Raporu Açıklandı

Milletvekillerinin Malatya cezaevinde yaptığı inceleme sonrasında rapor açıklandı.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın...

Milletvekillerinin Malatya cezaevinde yaptığı inceleme sonrasında rapor açıklandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın sekreteryası tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “CHP Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Özgür Özel ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından Malatya E Tipi Hapishanesi koşullarını incelemek ve hasta mahpusların sağlık durumlarını gözlemlemek amacıyla ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Reklam
Reklam

Gerçekleştirilen ziyarette İnfaz Koruma Memurlarıyla da görüşülmüş, taleplerle ilgili rapor ayrıca kaleme alınacaktır. Heyet tarafından Cezaevi Müdürü ve personelinin yakın ilgisi ile karşılaşılmıştır” denildi.

Malatya E Tipi Cezaevi ile ilgili hazırlanan rapor şöyle:

“Malatya E Tipi Cezaevi'nde engelli mahpusların yaşamları için uygun değildir. Engellilerin tuvalet ihtiyacı için klozet mevcut değildir. Klozet idare tarafından karşılanmamaktadır. Engelli mahpuslar tek başlarına tuvalet ihtiyaçlarını giderememektedir. Bir engelli mahpus, arkadaşlarının yardımıyla tuvalet ihtiyacını giderebildiği için, günlerce tuvaletini tuttuğunu söylemektedir. Engelli mahpuslar, bahçeye 4 basamakla inildiğini, koğuşlara da bu basamaklarla çıkıldığı için kendi başlarına bahçeye çıkamamaktadır.

Engelli mahpuslar hakları oldukları halde açık cezaevine gönderilmemektedir. Açık cezaevinde 3 ayda bir hafta izin gibi pek çok olanak tanınmakta ve her açıdan koşullar daha insanidir. Ancak, açık cezaevinde cezasını tamamlamak isteyen bireylerden, çalışması beklenmektedir. Engelli mahpuslar, çalışamayacağı için bu hak kendilerine sunulmamaktadır. 'Çalışma yoksa, özgürlük de yok' mantığı kabul edilebilir bir durum değildir.

Reklam
Reklam

Ring araçlarında mahpusların seyahat etmeleri işkenceye dönüşmektedir. 1 metrekare civarında bir kutucuk içinde 6 kişi seyahat etmektedir. Havasız ve soğuk bu mobil hücrelerin ve araçların durumunun tespiti için Adalet Bakanının bizzat bu araçlarda yolculuk yapması heyetimiz tarafından önerilmektedir. Ayrıca, çok acı olayların yaşandığı ring aracı kazalarının ardından Adalet Bakanlığı tarafından bu araçlar bir an önce yenilenmelidir.

Adli Tıp Kurumu çok yavaş çalışmaktadır. İnsanların raporları aylarca verilmemektedir. Başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalığı olan mahpusların bile raporları geciktirilmektedir. Akciğer Kanseri olan Muharrem Benek 7 aydır, Muzaffer Kınacı 4 aydır Adli Tıp Kurumu'ndan raporu beklemektedir.

Sevkler tam bir işkenceye dönüşmüştür. Ailesi İstanbul'da bulunan ve Silivri Cezaevi'ne nakil edilmek istenen mahpus nakledilmeyip, ailesi Malatya'da yaşayan mahpuslar farklı cezaevlerine gönderilmektedir.

Cezaevinde çıkan yemeklerden herkesin memnun olduğu görülmüştür. Hasta mahpuslara diyet yemeği verilen şimdiye kadarki tek cezaevidir. Ziyaret edilen cezaevleri arasında diyetisyeni bulunan tek cezaevidir. Cezaevinde doktor ve diş hekimi bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Cezaevinde koğuşların doluluğu en büyük şikayet konusudur. Başka cezaevlerine sevkler ile doluluk azaltılmaya çalışılmaktadır.

Hasta mahpusların, hastaneye sevklerinde sıkıntı yaratılmamaktadır. Cezaevinde klima yasaktır.

Aralarında, muhasebe, müzik, mobilya ,resim, bilgisayar, ebru gibi 30'a yakın mesleki eğitim kursu düzenlenmektedir. Mahpusların kültürel faaliyetlere katılması olumlu olarak değerlendirilmiştir.

Açık ve kapalı görüş süresi 30-40 dakika arasındadır. Mahpusların açık görüş hakları kısıtlanmaktadır.

Çoğu hapishanede en çok eleştirilen konulardan olan, sıcak ve soğuk su sıkıntısının Malatya Cezaevinde yaşanmadığı tespit edilmiştir.

Ceza alan kadınlar, disiplin hücresi olmadığı için Adıyaman Cezaevi'ne gönderilerek cezalarını çekmektedir.

Cezaevi kütüphanesinde yeterli kitap olduğu söylenmiştir.

Hükümlü çocukların hakları olduğu halde ıslahevlerine gönderilmemektedir.

Yabancı ülke vatandaşlığına geçen kişilerin, Türkiye'de cezaevinde kalan yakınlarını ziyaretinde Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli sorunlar çıkarılmaktadır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz