Malatya Karaciğer Naklinde Marka Olacak

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Sağlık Bakanlığından alınan üstün hizmet,...

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Sağlık Bakanlığından alınan üstün hizmet, altın steteskop ödülü de tüm Malatya'ya aittir. Karaciğer Nakil Enstitüsü uluslar arası bir proje olmakla birlikte, milli birlik ve bütünlüğümüzün de katkısıdır" dedi.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın Vuslat TV'de hazırlayıp canlı sunduğu "Bilge Bakış" programında karaciğer nakliyle ilgili güncel bilgeleri değerlendirdi. Organ bakışı konusunda halen sıkıntılar yaşandığını ve insanların bu konuda bilgilendirilmesini gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Koma, bitkisel hayat ve beyin ölümü farklı şeylerdir; beyin ölümü hastanın bütün organlarının hayatiyetini kaybetmesidir. Yani koparılıp suya atılan bir gülün fazlaca yaşamaması gibidir. Bu tanı ekip tarafından konduktan sonra, kalp durana kadar geçen ortalama 72 saatlik süreç son derece önemlidir. Dünyada beyin ölümünden sonra yaşama dönen hiç kimse yoktur. Bu süreç geçirildiği takdirde organlar toprağa gider. Amaç bir insanı kurtarmaktır. Rakam olarak bekleyen ve bağış yapan kişiler olarak gittikçe ara açılmaktadır. Malatya'da beyin ölümü olup ta bu yılın başından beri kullandığımız organ sayısı 2 oldu. Problem vatandaşta değil problem sağlık kurumlarındadır. Bu hastalar yoğun bakımda yatan insanlardır ve mutlaka beyin ölümü gerçekleşen kişilerin bildirimi gerekir. Bu durumu ülkemizin genel sağlık problemi olarak görüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Şu ana kadar 800 civarında karaciğer nakli yaptıklarını belirten Yılmaz, "Bu konuda en önemli hususlardan birinin de nakillerden sonra hastaların takibidir. En uzun süreli takibi olan hasta bile 3 ayda bir geliyor. Nakli yapılan hastalar için tamamen ayrı bir poliklinik açtık ve takipler ayrı bir poliklinikte yapılıyor. Türkiye'de yılda 3 bin - 3 bin 500 kişiye karaciğer nakli yapılması gerekir. Ancak 700-800 kişiye yapılıyor. Karaciğer Nakli Enstitüsü Malatya için bir marka olacak. Kayısının üzerinden bir getirisi olacak. Yurt dışından gelecek olan hekim sayısı ile bilim ihracatını ve sağlık turizmini bambaşka bir boyuta taşıyacağız" dedi.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz şunları söyledi:

"Malatya, karaciğer nakli ekibi, üniversitemiz yönetimi, halk desteği, basın, ilimiz yöneticileri derken bir başarı öyküsü oluştu. Bu başarı ayrıca ekibimizin vatan, memleket, millet sevgisinin de bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığından alınan üstün hizmet, altın stetoskop ödülü de tüm Malatya'ya aittir. Karaciğer Nakil Enstitüsü uluslar arası bir proje olmakla birlikte, milli birlik ve bütünlüğümüzün de katkısıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: