Malatya Şeker Fabrikası 21 Bin 850 Ton Şeker Üretti

Malatya Şeker Fabrikası, 21 bin 850 ton şeker üretti.

Malatya Şeker Fabrikası, 21 bin 850 ton şeker üretti.

Fabrika Müdürü Hasan Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrika olarak şeker pancarı işleme kampanyasını bitirdiklerini söyledi.

Bu yıl, 167 bin 700 ton pancardan 21 bin 850 ton şeker ürettiklerini, fabrikanın kapasitesinin üzerinde çalıştığını ifade eden Yetiş, işledikleri pancardan 70 bin ton küspe, 7 bin ton melas da çıktığını bildirdi. Yetiş, gelecek yıl 300 bin ton şeker pancarı işlemeyi hedeflediklerini aktardı.

Fabrikaya Şanlıurfa, Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve Malatya'daki üreticilerin şeker pancarları getirdiğini açıklayan Yetiş, diğer şehirlerdeki üreticilerin makine ile tarım yapmasına karşılık Malatya çiftçisinin hala pancarlarını tarladan işçilere söktürmesinin kar oranını düşürdüğüne dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Yetiş, şöyle konuştu:

"Malatya'daki üreticilerin arazileri küçük, 20 dekar, 50 dekar. Ama Şanlıurfa'daki bir üreticinin arazisi bin dönüm, bin 500 dönüm. Bu nedenle Şanlıurfa'daki üretici pancarını sökmek için makine alıyor. Makine ile yapılan tarım elle yapılan tarıma göre 6 kat daha karlı. Bu nedenle son yıllarda Malatya'daki üretici üretimini düşürdü. Malatya'daki üreticilere diyoruz ki; birleşin, ortak makine alın, makineleşin, üretiminizi artırın. 'Malatya Şeker Fabrikası pancar üretimine kota koyuyor' deniliyor. Böyle bir şey yok. Biz kota uygulamıyoruz. Yeter ki üreticimiz üretsin."

Üreticilere dikim makinesini kendilerinin verdiğini vurgulayan Yetiş, çiftçilerin sadece söküm için makine almaları gerektiğini aktardı.

-"60 bin kişi bu fabrikadan ekmek yiyor"-

Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat da bu yıl güzel bir kampanya dönemi geçirdiklerini söyledi.

Çevre illerden ve Malatya'dan gelen şeker pancarının Malatya'da işlenip satıldığını ifade eden Murat, "Bu da Malatya için büyük bir katma değer sağlıyor. Malatya Şeker Fabrikası, bölgesinde devletin en büyük sanayi kuruluşu. Bölgeye büyük istihdam ve katma değer sağlıyor. Her yıl pancar rekoltesine göre ürettiği şeker değişebilir ama yan sanayi ile birlikte 60 bin kişi buradan ekmek yiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Malatya'da pastane işletenlere seslenen Murat, "Tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcı insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin de denetimlerini sıkı tutması gerekiyor" dedi.

Bu yıl 26 milyon ton kaba yem açığı olduğunu anlatan Murat, samanın tonunun 850 lira olduğunu, kendilerinin besicilere küspenin tonunu 50 liradan verdiklerini kaydetti.

Fabrikada geçici işçi sıfatıyla çalışan 171 kişinin kadro beklediğini dile getiren Murat, "Geçici işçiler fabrikada 4 ay çalışıyor. Devlet, geri kalan ayların genel sağlık sigorta primini yasa gereği ödüyor. Bu insanlara kadro verilmesi halinde devlete büyük yükleri olmayacak" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Yeter Erdine

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz