Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Türkiye'nin, 2012'de yakaladığı büyüme oranının 2013'te biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyiz. Çünkü işsizliği belirli bir noktaya çeken bir ülkeyiz" dedi.
Erkoç, ekonomide 2012 yılında yaşanan gelişmelerle, 2013 yılı beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi. Erkoç, 2012'nin dünyadaki ekonomik yapılanmanın geriye doğru gittiği bir yıl olduğunu vurgulayarak, bu dalgalanmaların bazı ülkelerde küçülmelere yol açtığını söyledi.
Son iki yılda aralarında Çin'in de bulunduğu, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinin bile durgunluk yaşadığını ifade eden Erkoç, ABD'nin durgunluğu atlatabilmek için yeni tedbirler aldığını, Avrupa'daki durgunluğun ise hala devam ettiğini belirtti.
Bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu anlatan Erkoç, bazı ülkelerde yüzde 50'lere varan oranda genç işsizlerin bulunduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin bu yıl Avrupa'ya yaptığı ihracatta yüzde 9 gerileme olduğunu kaydeden Erkoç, "Daha önceki yıllarda yaptığımız ihracatın yarısı Avrupa ülkelerineydi. Ama bu sene bu oran yüzde 38,2'lere kadar geriledi. Dünyadaki bu durgunluğa rağmen, Türkiye'nin büyüme ortalaması 2,7. Son çeyrekle birlikte bu rakam 3 ya da 3,1 gibi olacak. Bu da küçümsenecek bir rakam değil" diye konuştu.
Dünyadaki sıkıntıların yansımasının Türkiye'yi de etkilediğini belirten Erkoç, orta vadeli programa bakıldığında 2013 yılının 2012'ye göre biraz daha iyimser bir tablo sergileyeceğini vurguladı.
Erkoç, "Türkiye pazar daralmalarına rağmen ürün çeşitliliği ve kalitenin artmasıyla Afrika'da, Ortadoğu'da yeni pazarlar buldu. Yüzde 29'luk pazar payıyla Afrika'ya açıldı. Yine yüzde 26'lık ihracat payıyla ABD'ye açıldı. Yüzde 13 ihracatta artışla Ortadoğu ülkelerinde yeni pazarlar buldu. Demek ki siz ülke olarak koymuş olduğunuz hedefe ulaşabilmeniz, 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilmeniz için yeni pazarlar bulmak zorundasınız. Yeni pazarlara erişimi kolaylaştırmak zorundasınız. Bunun için de dünyadaki rakiplerinizle aynı şartlarda üretir olmanız lazım. Rakiplerimizle aynı şartlar oluşturulursa, biz kaliteyi yakalayan ülke olarak yeni pazarlara ulaşırız. 2023 hedefini de rahatlıkla yakalayabiliriz. Bu tedbirlerin alınması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Yeni yılda yüzde 3,5-4 oranında büyüme olacağının öngörüldüğünü kaydeden Başkan Erkoç, "Türkiye'nin, 2012'de yakaladığı büyüme oranının 2013'te biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyiz. Çünkü işsizliği belirli bir noktaya çeken bir ülkeyiz. Türkiye'nin önündeki sorunlardan biri işsizlik" dedi.
Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefi bulunduğunu anımsatan Erkoç, "Genç bir nüfusa sahip Türkiye'nin yüzde 7'lik büyümeyle dünyanın ilk 10 ekonomisi hedefine ulaşması mümkün görülmüyor. Hem büyümeyi gerçekleştireceksiniz aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da beraberinde getireceksiniz. Ekonomik büyümeyi gerçekleştireceksiniz ama ekonomik kalkınmayı tabana yaymak zorundasınız. Sosyal dengeyi çok iyi kurmanız lazım. Toplumun huzuru, refahı için ekonomik ve sosyal kalkınma çok önemli. Hem ekonomik büyümeyi hem ekonomik kalkınmayı tabana yaymanız lazım" diye konuştu.
-Suriye'de yaşanan olaylar-
Suriye'de yaşanan olayların ekonomiye etkisine de değinen Hasan Hüseyin Erkoç, "Türkiye'nin etrafı ateş çemberi. Suriye'yle ihracat azaldı ama Irak'la ihracat ciddi anlamda arttı. 2011 ihracat rakamı, 2012 rakamının da altındaydı. Bu bölgenin huzura kavuşması ve Arap Baharı'nın bu bölgede bir an önce neticelenmesiyle bu bölgedeki iş dünyasının ciddi anlamda pazar payı yakalayacağı kanaatindeyiz. En önemlisi orada insanlık dışı bir suç işleniyor. Bunun bir an önce sona ermesini, vahşet ve zulmün bitmesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Tuba Karahan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz