Malatya Türkiye İçin Yeni Bir Sayfa Açıyor

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya’ya yapılacak olan 200 yataklı...

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya’ya yapılacak olan 200 yataklı ve 12 ameliyatlı karaciğer nakil merkezi ile yıllık gelirin kentte 200 milyon dolar olacağını, kendilerinin tıbbı hedeflerinin ise 2018 yılında 50 yılda kırılamayacak olan bin nakil yapmak olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar, beraberinde AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ve Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ve partililerle birlikte Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ı ziyaret ederek, nakiller hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Hotar, Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın aynı zamanda ilkokulda sınıf arkadaşı olduğunu ve arkadaşının başarılarından dolayı mutluluk duygunu ifade ederek, nakiller ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için ziyarette bulunduklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Yılmaz ise, ameliyatlar içerisinde en zor ameliyatın karaciğer ameliyatı olduğunu, karaciğer ameliyatları arasında ise en zor operasyonun canlıdan canlıya nakil olduğunu söyledi. Türkiye’de yıllık ortalama 2 bin 500 karaciğer nakline gereksinim olduğunu ancak 2011 yılında yapılan karaciğer nakillerinin toplamının 900 olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bölgemizde ise yıllık 25 bin karaciğer nakline gereksinim var. Bölgemizde Türkiye hariç yapılan karaciğer nakli sayısı 500’dür. Malatya’da karaciğer nakli 2002 yılında başladı ve 2011 yılında 200’ün üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirildi. 2012 yılında ise bu sayıyı geçeceğiz” dedi.

Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 2008 yılından itibaren Türkiye’nin tartışmasız olarak karaciğer nakil merkezi haline geldiğini söyleyerek, Gürcistan, Azerbaycan, Sudan, Suriye, Lübnan, Irak ve Türkmenistan’dan hastaların gelmeye başladığını kaydetti. Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün hizmete girmesi ile birlikte 2015 yılında dünya liderliğini, 2016 yılında 750 karaciğer nakli ile dünya rekoru hedefini belirlediklerini söyleyen Yılmaz, “2018 yılında ise Malatya gibi orta ölçekli bir şehirde bin karaciğer nakli ile önümüzdeki 50 yıl içinde hiçbir merkezin ulaşamayacağı bir sayıya ulaşmak istiyoruz. Bu devletimizin bir uluslararası projesi” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Yılmaz, Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün Malatya’ya yıllık 200 milyon dolar girdiği sağlayabileceğini belirterek, ciddi oranda istihdam ve kalifiye eleman yetiştirileceğini kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, hedefin gerçekleşmesi için 200 yataklı, 50 yoğun bakım ünitesi, 12 ameliyathane olan ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ne bağlı olan bir kompleks bina istediklerini kaydetti. Yılmaz, belirlenen hedefe ulaşılması için bir an önce binanın yapılarak donatılması gerektiğini kaydederek, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunum yapmak ve proje için destek talebinde bulunmak istediklerini söyledi. Milletvekili Çalık ve Hotar, Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık’ı arayarak, projeye destek talebinde bulundular.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz