Malatya’nın merkez ve ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerinde aralarında cami, okul, toplum sağlığı merkezi, lokanta, pide fırını ile meydan çeşmelerinin bulunduğu çok sayıdaki çeşmede alınan içmesuyu numunelerinde klor miktarının yetersiz olduğu ortaya çıktı. Ölçüm sonuçlarında, en az 0,3 mg/l olması gereken klor miktarının yüzlerce çeşmeden alınan numunelerde ‘0’ olduğu tespit edildi. Ortaya çıkan ürkütücü tablonun risk taşıdığını söyleyen İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener ise, kurum olarak kendilerinin üzerlerine düşen görevi yaparak olumsuz çıkan sonuçları ilgili yerlere gönderdiklerini, yetkili kurumların acilen önlem alması gerektiğini söyledi.
UZMANLAR: HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN VAHİM BİR SONUÇ
Ortaya çıkan sonuçlarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, sonuçların halk sağlığı açısından vahim bir tablo olduğunu belirtti. Halk Sağlığı uzmanları, başta ishal olmak üzere Hepatit A ve kolera dahil birçok önemli salgın riskinin oluşabileceğini belirtirken İl Sağlık Müdürü Nail Umay ise köylerdeki şebekelerin sıkıntılı olduğunu söyledi. Yeterli klor miktarının olmadığı içme sularının enfeksiyon riskini doğurabileceğini belirten Umay, ‘Klorun olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda su kesintilerinde birden basınçla gelen su beraberinde bir takım mikroorganizmaları getirerek risk oluşturabilir. Enfeksiyona neden olabilir. Klorlamanın negatif çıkması usulüne uygun yapılmamasından kaynaklanabilir. Özellikle camilerde görünmesi de gelen şebekenin en uç noktasında bulunmasından ileri geliyor olabilir. Ayrıca klorlamanın düzenli olarak yapılıyor olsa bile personel eğitimi ve bilgisizliğinden ötürü, az ya da çok klor atılması ortaya çıkabilir. Köylerde ve çoğu ilçelerde zaten şebekeler sıkıntılı. Tahminimce klorlama yapılsa bile her yere ulaşmıyor’ dedi.
EN TEHLİKELİ İLÇELER
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Mart ayında Malatya merkez ve ilçeler ile ilçelere bağlı köylerde bin 200’e yakın çeşmede alınan içmesularının yarısından fazlasının klor bakımından yetersiz olduğu tespit edildi. 0,3 mg/l olması gereken klor miktarının ‘0’ çıktığı ilçelerin başında Akçadağ, Arguvan, Hekimhan, Kuluncak ve Yazıhan geliyor. Bu ilçelerde ve bağlı köylerde alınan su numunelerinin hemen hemen hepsinde hiç klorlamanın yapılmadığı tespit edildi. Öte yandan İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ise meclis kararıyla çoğu köye güneş enerjisi ile çalışan klor makineleri taktırdıklarını ifade ederek, “Çalıştırmıyorlarsa ya da çalıştıramıyorlarsa yetkililer gereğini yapmalı” dedi. Oysa İl Halk Sağlığı Kemal Şener ise numune alımlarında köylerdeki klor makinelerinin çoğunun çalışmadığını ifade etti.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından klor miktarının ölçülmesine ilişkin her ay rutin olarak yapılan kontrollerde Malatya Merkez ile ilçeler ve bu ilçelere bağlı köylerin içme sularının büyük bölümünde yeteri kadar klor miktarının bulunmadığı tespit edild
Cami, okul, toplum sağlığı merkezi, köy çeşmesi, lokanta, pide fırını ve çok sayıdaki çeşmeden oluşan toplam bin 200 numunenin büyük bölümünde 0,3 mg/l olması gereken klor miktarı ‘0’ çıktı. Uzmanlar, klorsuz suların başta ishal olmak üzere Hepatit ve diğer salgın riskini de barındırdığını belirterek yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi
UMAY: “ENFEKSİYON RİSKİ ORTAYA ÇIKABİLİR”
Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Sağlık İl Müdürü Doktor Nail Umay, ‘Ortaya çıkan veriler ışığında bir enfeksiyon riskinin ortaya çıkabileceği söylenebilir’ dedi. Umay: “Klorlama bizim özellikle taşrada üzerinde durduğumuz ve kullandığımız en önemli yöntem. Bizim için çok önemli. Klorun olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda su kesintilerinde birden basınçla gelen su beraberinde bir takım mikroorganizmaları getirerek risk oluşturabilir. Enfeksiyona neden olabilir. Klorlamanın negatif çıkması usulüne uygun yapılmamasından kaynaklanabilir. Özellikle camilerde görünmesi de gelen şebekenin en üç noktasında bulunmasından ileri geliyor olabilir. Ayrıca klorlamanın düzenli olarak yapılıyor olsa bile personel eğitimi ve bilgisizliğinden ötürü, az ya da çok klor atılması ortaya çıkabilir. Köylerde ve çoğu ilçelerde zaten şebekeler sıkıntılı. Tahminimce klorlama yapılsa bile ulaşmıyor her yere. Klorlamanın yapılmaması, eksik yapılması ya da usulüne uygun yapılmaması klorsuz bir şebekede meydana gelebilecek bir sızıntıda risk ortaya çıkarır. Ancak negatif sonuç alınan yerlerde önlemlerin alınmış olması ve klor oranı düzelene kadar içilmesine veya kullanılmasına izin verilmiyor olması gerekir” ifadelerini kullandı.
ŞENER: ORTAYA ÇIKAN BU SONUÇLAR RİSKTİR
Öte yandan sonuçları değerlendiren İl Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, her ay yapılan rutin kontroller sonucunda ortaya çıkan olumsuz sonuçlarla ilgili yetkili kurumlara gereken yazıların ve bilgilerin verildiğini söyleyerek ‘Ortaya çıkan bu sonuç bir risktir. Biz, olumsuz çıkan sonuçları, ilgili belediyelere, muhtarlıklara anında gönderiyoruz. Su depolarında problemler var. Çoğunda klor makinesi çalışmıyor. Muhtarlar da bununla ilgilenmeyerek işi savsaklıyorlar. Bize klorlu su mu içireceksiniz diye şikayet ediyorlar’ diye konuştu.
ŞAVATA: GÖREVİNİ YAPMAYANLAR SORUŞTURULMALI
İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ise, taşrada bulunan klorlama ile ilgili olarak mecliste bir takım kararlar aldıklarını ifade etti. Şavata: “Meclis üyelerimizin talepleri doğrultusunda istenilen ilçelerde güneş enerjisi ile çalışan klorlama makineleri aldık. Bunların montajını da yaptık. Ancak orada bulunan yetkililer kullanmıyorsa ya da kullanamıyorsa soruşturulmalı. Her kim görevini yapmıyor ise üst makamlar gerekeni yapmalı” dedi.
Halk sağlığı bakımından büyük bir sorun olabilecek olan Klorlama ile ilgili olarak merkez ve 13 ilçede ile ilçelere bağlı körlerden alınan numune sonuçları ise şu şekilde:
Akçadağ köyleri: Alınan numune sayısı 23, olumsuz numune sayısı 23
Akçadağ Merkez: Alınan numune sayısı 100, olumsuz numune sayısı 96, Olumlu numune 4
Akçadağ Bahri: Alınan numune sayısı 4, olumsuz numune sayısı 4
Akçadağ Ören: Alınan numune sayısı 13, olumsuz numune sayısı 10, Olumlu numune 3
Arapgir merkez: Alınan numune sayısı 4, olumsuz numune sayısı 1, Olumlu numune 3
Arguvan merkez: Alınan numune sayısı 81, olumsuz numune sayısı 81
Arguvan Köyleri: Alınan numune sayısı 13, olumsuz numune sayısı 13
Doğanşehir Merkez: Alınan numune sayısı 70, Olumlu numune 66, 4
Doğanşehir köyleri: Alınan numune sayısı 7, olumsuz numune sayısı 7
Battalgazi merkez: Alınan numune sayısı 86, Olumlu numune 86
Battalgazi Köyleri: Alınan numune sayısı 8, Olumlu numune 8
Battalgazi Hasırcılar: Alınan numune sayısı 1, Olumlu numune 1
Battalgazi Hatunsuyu: Alınan numune sayısı 6, Olumlu numune 6
Darende Balaban: Alınan numune sayısı 1, olumsuz numune sayısı 1
Darende Merkez: Alınan numune sayısı 22, olumsuz numune sayısı 13, Olumlu numune 9
Doğanyol merkez: Alınan numune sayısı 55, olumsuz numune sayısı 12, Olumlu numune 43
Doğanyol Köyleri: Alınan numune sayısı 20, olumsuz numune sayısı 20
Doğanyol Gökçe: Alınan numune sayısı 3, olumsuz numune sayısı 3
Hekimhan Hasırcılar: Alınan numune sayısı 2, olumsuz numune sayısı 2
Hekimhan Merkez: Alınan numune sayısı 70, olumsuz numune sayısı 62, Olumlu numune 8
Hekimhan Köyleri: Alınan numune sayısı 8, olumsuz numune sayısı 8
Hekimhan İpekyolu: Alınan numune sayısı 3, olumsuz numune sayısı 3
Kale Merkez: Alınan numune sayısı 19, olumsuz numune sayısı 19
Kale köyleri: Alınan numune sayısı 11, olumsuz numune sayısı 11
Kuluncak Merkez: Alınan numune sayısı 87, olumsuz numune sayısı 87
Malatya Merkez: Alınan numune sayısı 78, Olumlu numune 78
Malatya Dilek: Alınan numune sayısı 7, Olumlu numune 7
Malatya köyleri: Alınan numune sayısı 18, olumsuz numune sayısı 15, Olumlu numune 3
Malatya Orduzu: Alınan numune sayısı 3, olumsuz numune sayısı 3
Pütürge Nohutlu: Alınan numune sayısı 9, olumsuz numune sayısı 9
Pütürge merkez: Alınan numune sayısı 43, olumsuz numune sayısı 35, Olumlu numune 8
Pütürge Köyleri: Alınan numune sayısı 18, olumsuz numune sayısı 17, Olumlu numune 1
Pütürge Tepehan: Alınan numune sayısı 6, olumsuz numune sayısı 6
Yazıhan Fethiye: Alınan numune sayısı 1, olumsuz numune sayısı 1
Yazıhan merkez: Alınan numune sayısı 77, olumsuz numune sayısı 77
Yazıhan köyleri: Alınan numune sayısı 5, olumsuz numune sayısı 5
Yeşilyurt Bostanbaşı: Alınan numune sayısı 50, Olumlu numune 50
Yeşilyurt Gündüzbey: Alınan numune sayısı 50, Olumlu numune 50
Yeşilyurt Yakınca: Alınan numune sayısı 47, Olumlu numune 47
Yeşilyurt merkez: Alınan numune sayısı 48, Olumlu numune 48
Yeşilyurt Köyleri: Alınan numune sayısı 5, olumsuz numune sayısı 5
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz