Malatyalı Genç Işadamlarına Iş Güvenliği Kanunu Semineri

Malatya Rahime Batu Koleji Mezunu İş Adamları Derneği (MARBİAD) tarafından genç işadamı dernek üyelerine yönelik,...

Malatya Rahime Batu Koleji Mezunu İş Adamları Derneği (MARBİAD) tarafından genç işadamı dernek üyelerine yönelik, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği’ semineri verildi.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Şemsettin Yiğit, seminerde yaptığı konuşmada, yeni yasanın özellikle işverenlere açısından getirdiği yenilikleri anlattı. Ülke genelinde günde ortalama 172 iş kazası olduğunu ve bu kazalarda hergün ortalama 3 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Yiğit, şöyle devam etti: "Öncelikle bu kanun son zamanlara da iş kazalarından ölen ve yaralanan kişilerin çoğalmasından dolayı önemli. Şu anda Avrupa, Amerika ve dünyadaki diğer ülkelerdeki emsal yasalara göre daha iyi bir yasa olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte eski ve yeni arasında ne değişti? Eskiden 50 kişinin üstünde olan iş yerlerinde kanun geçerliydi. Bu yeni yasada gördüğünüz gibi kademeli olarak tüm iş yerlerinde bu kanun uygulanacak. Yanında bir kişi bile sigortalı çalışsa bütün herkes iş sağlığı ve güvenliği işlemlerini yaptırmak zorunda olacak. Devlet bir anda herkesi birden bu işin içine almadı. Kademeli geçiş yaptı. 1 Ocak 2013 itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli yerler, 1 Temmuz itibariyle az tehlikeli iş yerleri, en son 1 temmuz 2014 tarihinde devlet dahil olacak. İşverenler yanında bir kişi çalıştırsa dahi bu tedbirleri almak zorunda olacak. Mesela berberler bile bu kanuna uymak zorundadır."

Reklam
Reklam

10 kişinin altında personel istihdam edenler için kanun kapsamında devlet desteği sağlanacağını anlatan Yiğit, "Genellikle işverenlerden gelen tek bir soru var; ben küçük bir işletmeyim, giderleri de çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor, bir de bu eklenirse geriye ne kalacak bize? gibi sorularla karşılaşıyorum. Devlet 10 kişinin altında çalışanlara destek verecek. Bununla ilgili hala çalışmalar devam etmekte. Devlet 10 kişinin altında çalışanı bulunan işletmelerde ortak sağlık birimleri ile bu eksikliğini gidermek istiyor. Mesela şuan yürürlükte olan 50 kişi üstü olan işletmeler diyebilir ki 'ben 49 kişi çalıştırırım yırtarım ya da 1 Temmuz'da 10 kişi ve üzeri işletmeleri kapsayacak, gene diyebilir 9 kişi çalıştırırım', ama en sonunda 1 Temmuz 2014'de bu kanuna uymak zorunda kalacak. Unutmayalım önlemek ödemekten kolaydır." dedi.

Yasanın her işyeri için çalışanlarına yönelik eğitim verme, risk analiz raporu hazırlama, kullanılan cihazlarla ilgili tehlike uyarı levhaları ve kullanım talimatı bulundurma zorunluluğu getirdiğini söyleyen Yiğit, “Bunu yapmayan işyerlerine de ciddi cezalar getiriyor." dedi. Bu kanunun iş güvenliği anlamında ilk olduğunu belirten Yiğit, amacının da iş kazası olmadan önce önlemler alarak kazaları en aza indirmek olduğunu dile getirdi

Reklam
Reklam

MARBİAD Başkanı Emin Ilıcak, genç işadamı üyeleri için yeni yasalarla ilgili bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz