Malatya'nın yeni sofralık kayısısı

Kayısı Araştırma Merkezi’nin ıslah çalışmaları kapsamında geliştirdiği ve ilk kez serada üretilen Dilbay’ın hasadı yapıldı.

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İnönü Üniversitesi MYO tarafından yürütülen ‘Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında ilk kez üretilen erkenci sofralık kayısısının hasadı yapıldı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen Dilbay’ın Malatya’nın en yeni sofralık kayısı çeşidi olduğunu belirtti.

DİLBAY, MİLLİ ÇEŞİTLER LİSTESİNDEKİYERİNİ ALDI

Reklam
Reklam

Proje ile ilgili olarak Battalgazi Tacan Kampüsünde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr.İlhan İçen, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Aynı zamanda Projenin Koordinatörü olan İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Kayısı Araştırma Merkezi’nde yapılan melezleme çalışmalarıyla geliştirilen Dilbay kayısı çeşidinin de 13 Nisan 2012 tarihinde Tarım Bakanlığı tarafından tescil edilerek Milli Çeşitler listesine dahil edildiğini duyurdu.

Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yılda 500 milyon dolar getirisi ile Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısının serada yetiştirilmesi konusunda başlattıkları bir araştırma sonucunda bu projenin ortaya çıktığını belirterek ‘Fırat Kalkınma Ajansı’nın maddi destekleriyle seramızı bir yıl önce kurduk. Hava koşullarının bu yıl soğuk gitmesi nedeniyle Dilbay’ın hasadı 15-20 gün gecikti. Önümüzdeki yıllarda bu serada 19 Mayıs’tan sonra kayısı hasat edileceğini düşünüyoruz’ dedi.

Reklam
Reklam

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi’nin ıslah çalışmaları kapsamında geliştirdiği ve Malatya’da ilk kez serada üretilen Dilbay’ın hasadı yapıldı

Yeni sofralık kayısımız: Dilbay

Tacan Kampüsündeki toplantıda serada kayısı yetiştiriciliğine ilişkin bilgi veren Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma, “Serada yedi kayısı çeşidi ve dalbastı kiraz çeşidi olmak üzere iki farklı tür bulunmaktadır. Normal koşullarda her yıl Mart ayının 3. ve 4. haftası çiçek açan kayısı ağaçları bu yıl nisan ayının 1. ve 2. haftasında çiçeklendi. Bu durum seradaki kayısı ağaçlarımızı da etkiledi. Bu durumda hasatta biraz gecikmiş oldu. Elde ettiğimiz ilk sonuçlara göre sera koşullarında çiçeklenme ve meyve hasatının dış koşullara göre yaklaşık 15-20 gün erkencilik sağlanacağı öngörülmektedir. Seranın ekonomik analizi önümüzdeki yıllarda yapılacaktır. Ancak ilk sonuçlar Malatya da sera koşullarında kayısı yetiştiriciliğin ekonomik olacağı konusunda bazı işaretler bulunmaktadır. Bugün burada paylaşmak istediğim diğer bir konu, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve biraz sonra meyve hasadını yapacağımız “Dilbay Kayısı” çeşidi Tarım Bakanlığı tarafından tescil edilerek Milli Çeşitler listesine dâhil edilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

‘Seracılık kültürü açısından önemli bir noktaya ulaştık’

Bölgemizin seracılığa uzak bir konumda olduğunu bundan dolayı da çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirten Proje Koordinatör Yardımcısı Sıddık Doğan, bu zorluklara rağmen seracılık kültürü açısından önemli bir noktaya ulaştıklarını söyledi. Malatya’da seracılık kültürünün daha ileri bir düzeye çıkacağını ifade eden Doğan, sera yetiştiriciliği ve teknikleri konusunda kısa bilgiler verdi.

‘Yeni Pazar alanlarına önem verilmesi gerekiyor’

Projeye mali destek veren Fırat Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ise konuşmasında, “ Doğrudan Faaliyet Destek programları bütçe olarak düşük olmasına rağmen, aldığımız neticeler bizi sevindiriyor. Kayısı üretim hacmi her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak kayısının pazarlaması konusuna da önem verilmesi gerekiyor. Erkenci kayısının ülkemizin güney illerinde de yetiştiriliyor olması Malatya için bir dezavantaj oluşturuyor. Ajans olarak şu ana kadar yaklaşık 180 tane projeye destek verdik. Ama bu sera projesinin benim içinde önemi ayrı; çünkü toprakla, ağaçla uğraşmak ayrı bir emek istiyor. Bu projenin başarılı olması konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmalardan sonra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen tarafından Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva’ya serada yetiştirilen “Dilbay Kayısısı” takdim edildi ve seraya geçilerek “Dilbay Kayısısı” yerinde incelendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: