Malatya’ya Iki Ilin Dışından Gelen Fidanlar Sokulmayacak

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 70 ülkeye ihraç edilerek yılda yaklaşık 300 milyon dolar...

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 70 ülkeye ihraç edilerek yılda yaklaşık 300 milyon dolar girdisi ile Malatya'nın ekonomisine önemli katkı sağlayan kayısının şarka virüsü tehdidi altında olduğunu bildirdi. Müdürlük bu nedenle Elazığ ve Şanlıurfa dışındaki illerden Malatya'ya sert çekirdekli meyve fidanlarının girişini yasakladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, müdürlük toplantı salonunda 'Fidan Kontrolleri' konulu toplantı yapıldığı bildirildi. Konunun uzmanlarıyla Akçadağ, Doğanşehir, Kale ve Yazıhan İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı görevlilerinin de katıldığı toplantıda, Malatya'da Çiftçi Kayıt Sistemine 38 bin çiftçinin kayıtlı olduğu, bu üreticilerin büyük bir kısmının da Malatya kayısısı ürettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin en önemli kayısı üretim merkezinin Malatya olduğu, yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95'inden fazlasının Malatya'da üretildiği hatırlatıldı.

Kent ekonomisine önemli katkı sağlayan ve 40 bin çiftçinin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının 'şarka virüsü' tehdidi altında olduğu işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: Şarka hastalığının belirtileri bitki aksamının her parçasında görülmesine karşın yaprak ve meyvedeki belirtileri hastalık teşhisinde önem arz etmektedir. Yapraktaki belirtisi sarı lekeler halinde bant veya halka şeklinde renk açılmasıdır. Meyveler üzerinde de bu renk açılmaları görülür. Ayrıca meyveler üzerinde halka şeklinde çöküntüler ve bunların iz düşümlerinin çekirdekte görülmesi karakteristik özellikleri arasındadır. Kayısı, erik, vişne, kiraz, şeftali ve zeytin gibi sert çekirdekli meyve fidanlarının girişi Elazığ ve Şanlıurfa hariç yasaklanmıştır."

Konuyla ilgili Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından yol kontrolleri yapılacağı bildirilen açıklamada, "Yasaklanan sert çekirdekli meyve fidanlarının tespiti halinde fidanlar imha edileceği gibi ilgililer hakkında yasal işlem yapılacak. Kargo ve otobüs şirketleri çok sık bir şekilde kontrol edilecek, sert çekirdekli meyve fidanının bulunması halinde ilgili firmalar hakkında yasal işlem yapılacak. Kente Elazığ ve Şanlıurfa haricindeki illerden gelecek sert çekirdekli meyve fidanları fidan pazarına indirilmeden transit geçişleri sağlanacak. Fidan satışının kontrol altına alınması için kentte bir fidan pazarı kurulacak. Bu pazar dışında fidan satışı yapılmayacak.'' denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: