Malezya’da “Benim Aksam Konferansı”

- Uluslararası Müslüman Alimler Derneği Başkanı Ekinci: - "Sorunların ortadan kalkması için İslam birliğine son derece ihtiyaç var" - Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: - "Kudüs bilinci sadece bir mescit, bir mukaddes mekan bilinci değil ayrı zamanda bir tarih, medeniyet ve özgürlük bilinci" - Benim Aksam Vakfı Başkanı Şemsuddin: - "Biz Kudüs konusunda tam odaklanma ile tavrını ortaya koyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz"

PUTRA JAYA (AA) - Uluslararası Müslüman Alimler Derneği Başkanı Abdulvahap Ekinci, Filistin ve Mescid-i Aksa ile ilgili sorunların en büyük sebeplerinden birinin ümmetin dağınıklığı olduğunu belirterek, "Sorunların ortadan kalkması için İslam birliğine son derece ihtiyaç var." dedi.

Malezya'nın Putra Jaya kentinde düzenlenen, 30 ülkeden yaklaşık 100 alim ve din adamının katıldığı "Benim Aksam Konferansı"nda, Kudüs ve Filistin konusunda Müslümanlara birlik çağrısı yapıldı.

Konferansta, Türkiye'yi temsilen Uluslararası Müslüman Alimler Derneği Başkanı Abdulvahap Ekinci ile bazı üyeler ve eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez hazır bulundu.

Reklam
Reklam

- "İslam birliği sağlanmadan yaşanan sıkıntılardan kurtulamayız"

AA muhabirine konuşan Ekinci, "'Kudüs Müslümanların Ortak Adresidir' başlığı altında icra edilen bu programın amacı Mescid-i Aksa ve Kudüs sorununu dile getirmek ve bu sorunu irdelemekti. Biz de bu konuda kendi tespitlerimizi dile getirerek 'Ümmet olarak neler yapılabilir?' sorusunun cevabı üzerinde durduk. Alimlerin bu sorunun çözümündeki rolünü vurguladık." dedi.

Yaşanan sorunların bir nedeni olduğunu vurgulayan Ekinci, "Hiçbir hastalık sebepsiz değildir. Bu sebepler var olduğu sürece sorunların ortadan kalkması mümkün değil. Filistin ve Mescid-i Aksa sorunları da bazı sebeplere dayanıyor. En büyük sebeplerden biri ümmetin dağınıklığıdır. Bu sorunların ortadan kalkması için İslam birliğine son derece ihtiyaç vardır. Avrupa ülkeleri nasıl kendi aralarında Avrupa Birliği'ni oluşturduysa, Osmanlı hilafeti çatısı altında bir aile gibi yaşamış bu ümmet elbette daha çok birlik altyapısına sahip. Bu birlik sağlanmadan yaşanan sıkıntılardan kurtulamayız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

- "Kudüs meselesi bir tarih, medeniyet ve özgürlük bilinci"

Görmez ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının ardından İslam dünyasında büyük bir hareket başladığını vurgulayarak, "Bilhassa ilim adamları da kendi aralarında toplantılar düzenlemeye başladı. Bu toplantı serilerinden bir tanesi Malezya'da yapıldı. Bu toplantı Kudüs ve Mescid-i Aksa bilincini tekrar gündeme getirmek için yapılan bir çalışma. Kudüs bilinci sadece bir mescit, bir mukaddes mekan bilinci değil aynı zamanda bir tarih, medeniyet ve özgürlük bilinci. Bu açıdan Kudüs meselesi son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Konferanstakonuşulan dilin çok eski bir dil olduğunu, daha evrensel bir dil konuşulması gerektiğini belirten Görmez, "Bu toplantıların göstermelik toplantılar olmaktan çıkıp çok müsbet neticeleri olan toplantılara dönüşmesi üzerinde durdum. Özellikle ilim adamlarının kendi sınırları içerisinde konuya bakarak, öncelikle adeta açık hapishanede yaşayan milyonlarca Filistinlinin sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım." dedi.

Reklam
Reklam

Etkinliği düzenleyen Benim Aksam Vakfı Başkanı Nurazman Mohd Şemsuddin, konferansın en büyük amacının İslam dünyasının, alimlerinin Kudüs hakkındaki en son fetvasını belirleyerek, bu konu hakkında kararlı şekilde harekete geçmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Sivil toplum kuruluşlarının daha aktif olması ve hükümetlerle güçlerini birleştirmesi gerektiğine dikkati çeken Şemsuddin, güçlerin birleşmesi durumunda planların daha hızlı şekilde hayata geçirileceğini söyledi.

Kudüs konusunda Türkiye'nin çok büyük rol üstlendiğine işaret eden Şemsuddin, "Biz Kudüs konusundatam odaklanma ile tavrını ortaya koyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Kudüs sorununda sergilediği mücadeleden memnuniyet duyduk." dedi.

Konferansta, Filistin ve Kudüs konusunda birlik olma, alınan kararların faaliyete geçirilmesi ve sivil toplum kuruluşlarının hükümetlerle güçlerini birleştirmesi kararları alındı.

(AA)