KUALA LUMPUR (İHA) - Malezya'da, muhalefetteki İslami Parti (PAS) okullarda müslüman gençlerin dini inançları gereği sarık giymelerini yasaklayan kararın bir Malezya mahkemesi tarafından da onaylanmasını eleştirdi.
1997'de yaşları 10 ila 13 arasındaki 3 erkek öğrenci inançları gereği başlarına sarık sardıkları için ülkenin güneyindeki Negri Sembilan eyaletindeki bir devlet okulundan atılmışlar ve olay mahkemeye intikal etmişti.
Çocukların velileri 1999'da mahkemeye başvurmuşlar ve öğrencilerin avukatları sarık giymenin İslam'ın bir parçası olduğunu ve anayasanın din özgürlüğüne izin verdiğini belirtmeleri üzerine mahkemenin gençlerin sarık giymelerine izin verilmesi yönünde bir karar aldığı belirtildi.
Ancak hükümet okulun okuldan atma kararının hükümetin kurallarına uygun olduğunu savunarak mahkemenin bu kararına karşı çıktı ve davayı temyiz mahkemesine götürdü. Temyiz mahkemesi de dün aldığı bir kararla önceki mahkemenin aldığı kararı, okullarda giyim ve kuşama karar verme yetkisinin hükümet ve okul idaralerine ait olduğunu ifade ederek iptal etti.
Temyiz mahkemesi hakimi Gopal Sri Ram, New Straits Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Eğer mahkemeler karışacak olursa, okulları da bizim yönetmemiz gerekir. Anayasayı çok ırk ve inançlı bir toplum toplum modeline uygun olarak hassas bir şekilde yorumlamalıyız" dedi.
55 milyon nüfusa sahip Malezya'da nüfusun yüzde 55'ini Müslüman Malaylar oluştururken, Çinliler yüzde 25 ve Hindliler yüzde 7.5'ini meydana getiriyor.
Gazetecilere bir açıklamada bulunan bir Malezyalı avukat ise Malezya'da okullarda müslüman kız öğrencilerin başörtüsü giymesinin serbest olduğunu fakat sarığı daha çok imam ve yaşlıların giydiğini belirtti.
PAS merkez komitesi üyesi Hatta Ramli, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, çocukların ifade özgürlüğüne izin veren bir karardan geriye gidiştir. İnsanlar böyle ifade özgürlüğünü yasaklayan kararlar almaya başlarsa, devlet okullarında başörtüsünü yasaklayan Fransa'dan bir farkımız kalmaz" tepkisini ortaya koydu.