Malezya'dan ÇAYKUR'a Ziyaret

Malezya'nın en büyük çay üreticisi Boh Plantations şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tristan Russell ve şirketin Türk Genel Müdürü Mehmet Alguel'in

Malezya'nın en büyük çay üreticisi Boh Plantations şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tristan Russell ve şirketin Türk Genel Müdürü Mehmet Alguel'in ÇAYKUR'u ziyaret ettiği bildirildi.

ÇAYKUR'dan yapılan yazılı açıklamada, Russell ve Alguel'in ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun konuğu olarak Rize'ye geldiği, Araştırma Müdürlüğü laboratuvarlarını, çay bahçelerini, Çay Paketleme Fabrikası ve Cumhuriyet Yaş Çay Fabrikasını gezerek bilgi aldığı ifade edildi.

Açıklamada, Russell'ın ÇAYKUR'un çalışma şeklini şaşırtıcı bulduğunu ve beklediğinden büyük ölçekli bir kuruluş olduğunu vurguladığı belirtilerek, şu ifadelerine yer verildi:

Reklam
Reklam

"ÇAYKUR'un sosyal açıdan önemi çok büyük. Faaliyetlerin ne denli çok sayıda insanı ilgilendirdiğini, bölgedeki 200 bin üreticinin geçiminin ÇAYKUR'un başarısına bağlı olduğunu görmek gerçekten çok çarpıcı. ÇAYKUR'un çay üretim boyutu kadar çok önemi bir sosyal boyutu olduğu ortada. Çok sayıda insanın istifade ettiği böyle bir sektörü korumakla ilgili globalleşme çabaları beni çok etkiledi."

Çay tarımının yoksul ülkelerde çok düşük işçilik maliyetleri ile yapıldığının altını çizen Russell, şunları kaydetti:

"Bölgede yaşam standardının yüksek olduğu, bunun da maliyetle ilgili sorunlar ortaya çıkardığı görülüyor. Çay yoksul ülkelerde geleneksel yöntemlerle üretilmektedir ve bu ülkelerdeki kullanılan iş gücü maliyeti çok düşüktür. Buradaki koşullar çok farklı. Ça üretilen ülkelerde 1 kilogram yaş yaprağı 2 cente toplatılırken, Türkiye'de 1 kilogram yaş yaprak satın almak için 75 cent ödeme yapılıyor. Bu çok büyük bir fark. Sektördeki sıkıntıların benzerlerini bizde yaşadık. Üretim ve pazarlama ile ilgili çok büyük sıkıntılarımız oldu. Pazarda uluslararası markalar daha çok tercih ediliyordu. Çok fazla miktarda üretim yaparak, üretim maliyetlerini düşürmeyi becerdik. Yaş yaprak maliyetlerini de makine ile hasat yaparak düşürdük."

Reklam
Reklam

Açıklamada, ÇAYKUR Genel Müdürü Sütoğlu'nun şu ifadelerine de yer verildi:

"Misafirlerimiz Malezya'nın en eski ve en büyük çay üreticisi. Uluslararası bir fuarda tanıştık. Türk çayını tanımak istediler onları misafir ettik. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Ziyaretleri her iki taraf içinde hayırlı olmuştur."

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: