"Mali disiplin aynen devam edecek"

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali disiplinin 2005 yılında da aynen devam edeceğini söyledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2004 yılı ilk 8 aylık bütçe sonuçlarını açıklarken ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Güçlü bir vergi idaresi olmadığı sürece verginin toplanamayacağını belirten Unakıtan, "Vergi kanunlarını tamamen değiştirmeye yönelik çok kapsamlı çalışmalar içine girdik. Vergi devletin hakkıdır. Bütün vatandaşlar ve şirketlerden vergi alışkanlıklarını gözden geçirmesini istiyorum. 2003 yılında gelir vergisi mükelleflerinin aylık ortalaması 510 milyon lira. Bu çok düşük bir rakam. Vergi kaçıranlar için cezaları arttıracağız" dedi.

Reklam
Reklam

Yüksek faizlerle kimsenin harcama yapmamasını isteyen Unakıtan, faizlerin giderek düştüğünü, bunun da şu anda harcama yapanlara faturasının yüksek olacağını belirtti. Unakıtan, tüketim konusunda vatandaşların iç piyasada üretilen ürünlere yönelmesinin de Türkiye için sağlıklı olacağını kaydetti. Unakıtan, "Tüketim patlamasının cari açıkta oluşturduğu artış geçicidir. Önümüzdeki dönemde reel faizler düşecektir" diye konuştu. Unakıtan, hurda araç indirimi uygulamasının yıl sonunda

sona erdiğini, devam ettirmeyi düşünmediklerini söyledi.

Bütçede öngörülen harcama ve gelirler konusunda da bilgiler veren Unakıtan, "Bütçede öngörülen harcamaların yüzde 59'unu 8 ay içinde yapmış bulunuyoruz, geçen yıl yüzde 65'ti. Gelir yönünde bütçe hedefinin yüzde 68'ini gerçekleştirdik, geçen yıl aynı dönem yüzde 63'tü. Vergi gelirlerinde yüzde 15.58 hedefe karşılık yüzde 18.14 gerçekleşme sağlandı. İlk 8 ayda gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 81 ile 1999 yılından bu yana en yüksek seviyesine geldi" dedi.

Reklam
Reklam

Unakıtan turizmin yanında yabancıların Türkiye'de konut yapımına da ilgi gösterdiğini, bunun da sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Unakıtan, "Yabancılar tarafından 6-7 ayda Türkiye'de 1 milyar dolara yakın konut alımı yapılmış" diye konuştu.

Unakıtan kredilerin üretime daha fazla ve iyi şartlarda verilmesini arzuladıklarını, bankaların artık reel sektöre ve üretici kesime yönelmesi gerektiğini kaydetti. Unakıtan cari açığın GSMH'ye oranı yıl sonunda yüzde 3.5-4 olacağını, bu konuda da endişenin bulunmadığını vurguladı.

Özelleştirme konusuna da değinen Unakıtan, "Büyük özelleştirmede başarılı olamadık. Özelleştirmeler bazen ödemeler, bazen yargıdan dolayı gerçekleşmedi. Ama orta büyüklükteki özelleştirmelerin tamamını yaptık. Burada kasaya 1 milyar dolar para girdi. Bunlar görülmüyor, Tüpraş, Petkim gibi özelleştirmeler görülüyor. Onların da özelleştirmelerini yakında yapacağız. Bunları yakında yapacağım basın toplantısında açıklayacağım" diye konuştu.

Unakıtan 8 aylık neticelere göre yıl sonuna bakıldığında ekonomide durumun fevkalade iyi olduğunu, bu rakamların Türkiye'nin normalleşmeye yöneldiğini gösterdiğini ifade etti. Maliye Bakanı Unakıtan mali disipline sadık olduklarını ve hedeflerde herhangi bir revize düşünmediklerini de kaydetti.

Reklam
Reklam

Konuşmasının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da övgüler yağdıran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konuşmasının sonunda gazetecilerden Başbakan Erdoğan'ın başbakanlığından bu yana ne kadar temaslarda bulunduğunun, ne kadar uçtuğunun, hangi icraatları gerçekleştirdiğinin önceki başbakanlara göre araştırmalarını tavsiye etti.