Mali Tatil Yasası

Malatya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahattin Ülger, yaptığı basın açıklamasında, "Mali tatil...

Malatya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahattin Ülger, yaptığı basın açıklamasında, "Mali tatil 3 Temmuz 2012 Salı günü başlayıp 20 Temmuz Cuma akşamı sona erecektir. Mali tatil kazanılmış bir haktır" dedi.

Bahattin Ülger, SMMMO binasında Oda Sekreteri Naci Özer ve Oda Koordinatör Üyesi Cafer Canbay ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, "Mali Tatil Yasası 3 Temmuz günü başlayacak. Bu yasa ile amaçlanan; yoğun ve hareketli iş yükü altında yorulan muhasebeci-mali müşavir meslek mensuplarının 20 günde olsa mevzuattan ve stresli iş yükünden uzak bir tatil geçirmeleridir. Bu yıl mali tatil, 03 Temmuz 2012 Salı günü başlayıp, 20 Temmuz Cuma günü akşamı sona erecektir. Mali tatile rastlayan yükümlülükler tatil süresinde ötelenecektir. Bu süreçte yapılaması gereken iş ve işlemlerin, tatil bitimini takip eden 7 iş gününde yapılması ve bitirilmesi gerekecektir" dedi.

Reklam
Reklam

"Yani beyana dayalı tarhiyata, kanuni süresinde verilmesi gereken sürekli ve süreksiz beyannameler normal süresinde değil, 27 Temmuz 2012 tarihinin akşamına kadar verilmesi gerekecektir" diyen Ülger, şöyle konuştu:

"İkmalen ve re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ödeme süreleri de mali tatil nedeniyle uzamış olacaktır. Aynı şekilde; vergi ve kesilen cezalara karşı talep edilecek uzlaşma ve ceza indirim taleplerine ilişkin süreler de, mali tatil süresinde çalışmayacak, eğer tebliğ edilmiş ve son günü mali tatile rastlayan ihbarnamelerin indirim istenmesi de 27.07.2012 tarihine kadar uzamış olacaktır. Tatil sürecinde ertelenen muhasebe işlemlerinin 7 gün içinde iş ve işlemlerinin yetiştirilerek verilmesi gerektiğinden, meslek mensuplarının daha fazla çalışması demektir ki bu da meslektaşı fazlasıyla strese sokmaktır."

"Bu yılki mali tatil yeni TTK değişikliği ile haksızlığına uğratılan 84 bin SMMM meslek mensubu yok sayılarak, 6102 sayılı TTK’nın bağımsız denetim ile ilgili maddesi değiştirilerek geçici 6'ncı maddesine eklenen fıkra ile, yeminli mali müşavirler ile serbest muhasebeci mali müşavirler arasında ayrımcılık yapılmıştır" ifadelerini kullanan Ülger, açıklamalarını özetle şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

"SMMM kanunda kaynaklanan hakları gasp edildiğinin arifesinde moralsiz olarak mali tatil sürecine girmektedir. Meslek mensubunun yapılan bu ayrımcılığı ve haksızlığı kabul etmesi mümkün değildir. Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak, her yıl olduğu gibi bu yılda konuyla ilgili önerimiz, temmuz ayında verilmesi gereken her türlü beyanname ve bildirimler ile vergi daireleri ile Sosyal Güvenlik il müdürlüklerindeki iş ve işlemlerin bir ay ötelenerek ağustos ayında, kanuni süresinde temmuz ayı ile birlikte verilmesidir. Mali tatil o zaman önem kazanacak ve meslek mensupları nezdinde gönül rahatlığıyla yapılan bir tatil olacaktır. Her şeye rağmen mali tatil, muhasebeci mali müşavirler adına kazanılmış bir haktır. Bu hakkın meslek mensupları tarafından en iyi ve faydalı bir şekilde kullanılmasıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: