Maliki: "PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyoruz"

BAĞDAT (İHA) - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu. Türkiye'ye Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın isteği üzerine ziyaret düzenlediğini söyleyen Irak Başbakanı Maliki, Erdoğan'ın kendisine bir mektup gönderdiğini ve Türkiye-Irak ilişkilerini geliştirmeyi istediğini ifade etti. Maliki, "Erdoğan'ın gönderdiği mektupta bahsettiği ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, gümrük ve sınır anlaşmaları, enerji ve petrol ile güvenlik üzerine ikili anlaşmalar yapma taleplerini yüz yüze görüşmek üzere Ankara'ya gideceğim. Ziyaretimin bir temel olacağını ve iki ülke arasında yeni kapılar açacağını düşünüyorum. Başta PKK olmak üzere her türlü teröre karşı çözümler geliştireceğiz. Irak Anayasası'na göre PKK yasal değildir ve Irak'ta bulunması anayasaya aykırıdır. Ziyaretimde özellikle
PKK konusunda atılacak adımlarla ilgili neler yapılacağına karar vereceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Terör örgütü PKK'nın Türkiye kökenli bir örgüt olduğunu söyleyen Maliki, "PKK Türkiye kökenli olup, Irak topraklarında barınmaktadır. Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü PKK'yı, Irak'a herhangi bir zararı olmamasına rağmen biz de terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Türkiye'nin düşüncesine saygı duyuyor ve onlar gibi düşünüyoruz. Ziyarette bu konuyu ele alacağız ve çözüm noktasında neler yapılacağına karar vereceğiz" dedi.

PKK terör örgütünün 2 numaralı adamı Rıza Altun'un Avrupa'dan kaçıp Erbil kentine gelmesi konusundaki soruya Maliki, "Irak'ın yaptığı anlaşmalar çerçevesinde İnterpol tarafından aranan kişilerin tutuklanması gerekir. Bu hem Irak Merkezi Hükümeti için hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi için geçerlidir. Türkiye ile yaptığımız anlaşmaları Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de otomatik olarak kabul etmiş sayılır, çünkü merkezi hükümetin kararlarını uygulamakla yükümlüler" diye konuştu. Türk ordusu ile ABD'nin Kuzey Irak'a olası bir operasyonunu değerlendiren Maliki, "Türk askerinin PKK'ya karşı operasyon çerçevesinde olsa da Irak topraklarına girmesi doğru değildir, çünkü bu Irak Hükümeti'ni hiçe saymak anlamına gelir. Öte yandan, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Irak'ın dış siyasetiyle ilgili karar verme yetkileri yoktur. Irak'ın bütününde dış siyasi kararlar merkezi hükümete bağlıdır. Başta da söylediğim gibi ziyaretimde, PKK'nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye'ye zarar
vermesini önlemek için atılacak adımları konuşacağız. Bu konuda Türkiye'ye gerekli yardımı yapmaya hazırız. PKK'nın pasifize edilmesi ve Türkiye'ye karşı tüm faaliyetlerini sona erdirmek için elimizden geleni yapacağız. Irak Anayasası'na göre herhangi bir örgütün Irak topraklarını kullanması sözkonusu değildir. PKK'nın Irak'taki faaliyetlerinin bitirilmesi Irak askerlerinin görevidir fakat Irak'taki güvenlik sorunu da göz ardı etmememiz lazım. Irak askerinin öncelikli görevi ülkemizdeki terörü bitirmektir" dedi.

Reklam
Reklam

Irak'ın terörden kurtulması için komşu ülkelerin yardımını isteyen Maliki, "Irak'ta başta El Kaide olmak üzere terörü bitirmeye çalışıyoruz. Bu konuda komşularımızdan destek istiyoruz. Terörün Irak'ta son bulmasını ve komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. PKK'nın Irak'la Türkiye arasındaki ilişkiyi bozmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Maliki, "PKK'nın Türkiye'de saldırılar yapması bizi üzüyor. PKK'nın eylemleri nedeniyle Türkiye ile olan ilişkilerimizi bozmak
istemiyoruz. Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılanmasında rol almasını istiyoruz. Özellikle Türk şirketlerin Irak'ta görev yapmasını istiyoruz" dedi. Kerkük'te yapılması öngörülen referandumla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Maliki, "Kerkük Irak'ın iç meselesidir. Kerkük konusunda komşu ülkelerin fikir beyan etmesi doğru değildir. Bu bizim iç meselemizdir ve anayasamızdaki maddeler çerçevesinde bu sorunu çözeceğiz. 140. madde gereği Kerkük'te referandum yapılacak. Bunun dışında başka bir şey yapılması söz konusu değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Irak'ta kabul edilen yeni petrol yasası ile, petrol gelirlerinin adil paylaşımını sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Maliki, "Yeni petrol yasası ile Irak halkının bölünmesini değil, kardeşliğin ve birliğin sağlanmasını amaçlıyoruz. Petrol ve gaz ülkenin güneyinde bulunuyor, ama gelirlerin tüm Irak halkına paylaştırılmasını istiyoruz. Yeni yasa ile bunu sağlamaya çalıştık" dedi.

Son olarak terörle ilgili uluslararası bir anlaşma yapılması gerektiğini belirten Maliki, "Dünyadaki terörü besleyen din ve ırk ayrımlarıdır. Bunun ortadan kaldırılması ve terörle ilgili dünyadaki bütün ülkelerin uluslararası bir anlaşma yapması zarurettir" diye konuştu.