Mali Cumhuriyeti’nden ‘Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ için Türkiye’ye gelen 30 kişilik heyet, Vanlı iş adamlarıyla bir araya geldi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) bu yıl 18’incisini düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsüne katılmak için Mali Cumhuriyeti’nden gelen 30 iş adamı heyeti, Vanlı iş adamlarıyla görüşmek için Van’a geldi. Van’da beş yıldızlı bir otelde bir araya gelen iş adamlarının toplantısına Van Valisi Münir Karaloğlu da katıldı. Türkiye’nin Afrika kıtasıyla son 15 yıldır güçlü bağlar kurmaya başladığını belirten Vali Karaloğlu, geçmişte de Afrika’nın kuzeyiyle güçlü bağları olduğunu ifade etti. Son 10 yıldır Afrika’nın bazı ülkelerinde büyükelçilikler kurulduğunu aktaran Karaloğlu, “Bazı illerinde başkonsolosluklar açıldı. Eğitim gönüllülerimizin Afrika’nın neredeyse tamamında eğitim kurumları açarak ilişkilerimizin arzuladığımız noktaya doğru hızla ilerliyor. Bizim ülke olarak 2023 hedefimiz var. 500 milyar dolar ihracat diyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için mutlaka Afrika kıtasının tamamıyla bugün var ile olan hem ekonomi hem de gönül ilişkimizin daha ileri bir düzeyde olması bizim için adeta mecburidir” dedi.
Van’ın Türkiye’nin en doğusunda İran’a sınırı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, Van’ın jeopolitik konumu ve genç nüfusu açısından gelecekte Türkiye’nin önemli merkezlerinde biri olmaya aday olduğunu söyledi. Mali Cumhuriyeti’nin Türkiye ve Van arasında gönül bağı oluştuğunu dile getiren Karaloğlu, “Biz artık Mali ile Van’ı kardeş olarak görüyoruz. Ciddi bir gönül bağı oluştu. Bundan sonra da Malili dostları Van’a bekliyoruz.” diye konuştu.
Mali-Türk İş Adamları Derneği Başkanı İbrahim Halil Al ise yaptığı konuşmada, Mali’nin yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla Türk iş adamlarının yatırımları için çok uygun olduğunu ifade etti. Mali’nin yeraltı kaynakları bakımından dünya da 3. sırada olduğunu dile getiren Al, “Ülkede inşaat alanında şuana kadar herhangi bir alt ve üst yapı yapılmamış. Bu konuda iş adamlarımıza ciddi iş düşmektedir. Aynı zamanda sağlık, sanayi ve besin alanında da ciddi yatırımlar yapılabilir. Ülkede 1 milyon hektar tarım alanı var ancak şuan 300 bin hektar kullanılıyor. Diğerleri boş. Tarımla ilgilenenleri davet ediyoruz” dedi.
Mali’de sanayinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirten Al, “Gerçekten maddi anlamda parası var. Altın ve petrol var. Dış güçler izin vermiyor. Dün birçok konuda TUSKON’la işbirliği anlaşması yaptık. Orada Malili bir iş adamımız aynen şunları söyledi: “Yıllardır beyaz insanlar geldiler, hem yeraltı zenginliğimi hem de yerüstü zenginliklerimizi götürdüler. Ama gördük ki beyaz Müslümanlar da var hem yeraltı zenginliklerimizi bize veriyorlar hem de yerüstü zenginliklerimizi bize kazandırıyorlar.” şeklinde konuştu.
Mali Cumhuriyeti’nden gelen 30 kişilik iş adamları heyeti, Van’da kalacakları 2 gün süre zarfında, Vanlı iş adamlarıyla sık sık bir araya gelerek, iş görüşmesi yapacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz