Maliye Bakanı: 2012 büyüme hedefi yüzde 4

TBMM’de 2012 Yılı Bütçesi görüşmeleri başladı. Hükümet adına bütçeyi Meclis'e sunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,...

TBMM’de 2012 Yılı Bütçesi görüşmeleri başladı. Hükümet adına bütçeyi Meclis'e sunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılında büyümenin yüzde 4, enflasyonun ise yüzde 5’lik hedefe yaklaşacağını söyledi. Şimşek, "Türkiye’de uyguladığımız doğru politikalar sayesinde mali dengemizde kriz öncesi seviyeleri yakaladık. Kriznden önce yüzde 0,2 olan genel bütçe açığının GSYH’ye oranı küresel krizin etkisiyle 2009 yılında yüzde 5,5’e yükselmiştir. Hükümetimizin aldığı tedbirler sayesinde 2010 yılında yüzde 2,9’a gerileyen bütçe açığının 2011’de yüzde 1 civarına düşeceği tahmin edilmektedir." dedi.
Sunumunda Türkiye ekonomisinin son durumu hakkında ayrıntılı bilgi veren Şimşek, en önemli iki yapısal sorunun; yüksek cari işlemler açığı ve işsizlik olduğunu söyledi. Yüksek cari açığın kısmen konjonktürel kısmen yapısal sebeblerden kaynaklandığını vurguladı. Konjonktürel sebebleri de Arap baharı nedeniyle dış ticaret fazlası verilen bazı ülkelerde yaşanan sıkıntılar, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi nedeniyle en büyük ticaret ortağı olan AB’deki iç talebin zayıf olması ve nispeten yüksek emtia fiyatları şeklinde sıraladı.
Yapısal sorunların ise ulusal tasarruf oranlarının düşük olması, enerjide dışa bağımlılığın yüksek olması ve katma değer zincirinde nispeten alt sıralarda bulunmadan kaynaklandığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, "19,6 milyon öğrenci, ortalama yaşı 45 olan 9,6 milyon emekli tasarrufları sınırlandırıyor." tespitini aktardı. 2010 yılında bütçe giderlerinin 294 milyar TL, gelirlerin 254,3 milyar TL, dolayısıyla bütçe açığının 40,1 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Aynı yıl faiz giderlerinin 48,3 milyar TL, faiz dışının ise 8,2 milyar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Mehmet Şimşek, Meclis ile 2011 gerçekleşme tahminlerini de paylaştı. Buna göre merkezi yönetim bütçe giderleri 313,2 milyar TL, bütçe gelirleri 290,3 milyar TL, bütçe açığı 22,2 milyar TL, faiz dışı fazla da 20,4 milyar TL olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz