Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son 4.5 yılda Avrupa Birliği yüzde 1,7 geriye gitmiş. İşsizlik oranları ise ortalama yüzde 7,6'dan yüzde 11,1'e yükselmiş. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de büyüme oranları düşük seyrediyor. İşsizlik ise kriz öncesi dönemin yaklaşık 4 puan üzerinde seyrediyor" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2012 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemli gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, küresel finans krizinin üzerinden nerdeyse 4 buçuk yıl geçtiğini, ancak birçok ülkede hala düşük bir ivme performansı, yüksek işsizlik, yüksek bütçe açıkları gibi sorunlarla mücadelede gereken mesafenin alınamadığını ifade ederek, "Yani dünya ekonomisi hala istihdam yaratmayan cılız bir büyümeyle karşı karşıya. Ama bunun yanında krizin beraberinde getirdiği çok ciddi kamu borç problemiyle de karşı karşıya. Özellikle gelişmiş ülkelerde bu çok daha belirgindir. Bizi ilgilendiren boyutu, bu sorunların en derinden yaşandığı bölgenin Avrupa Birliği olması. Bizim ticari finansman ağlarımızın çok güçlü olduğu Avrupa Birliği'nde çok ciddi bir ekonomik kriz var. Kriz sonrası Euro Bölgesi’nde bütçe açığının artmasına paralel olarak borcun milli gelire oranı yaklaşık 22 puan artarak yüzde 89'a ulaştı. Bu çok ciddi bir artış. Avrupa Birliği'nde hakikaten borç artışının getirdiği önemli bir sıkıntı var. Avrupa Birliği'ne baktığımız zaman hala 5 yıl önceki ekonomi seviyesini yakalayamadı. Son 4 buçuk yılda Avrupa Birliği yüzde 1,7 geriye gitmiş. İşsizlik oranları ise ortalama yüzde 7,6'dan yüzde 11,1'e yükselmiş. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de büyüme oranları düşük seyrediyor. İşsizlik ise kriz öncesi dönemin yaklaşık 4 puan üzerinde seyrediyor" şeklinde konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerde de bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, 2010 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüzde 10,4 ve 9,2 büyürken, bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 8,1'e, ikinci çeyreğinde 7,6’ya düşmüştür. Bunlar Çin için düşük büyüme oranlarıdır. Hindistan ekonomisi de benzer bir şekilde büyümede yavaşlamıştır" açıklamasında bulundu.
Türk ekonomisine bakıldığı zaman sağlanan güven ortamı sayesinde kriz sonrası hızla büyüyerek gelişmiş ülkelerle olan farkın hızlı bir şekilde kapatılma imkanının bulunduğu bir dönem olduğunu vurgulayan Şimşek, "2011 yılı itibariyle milli gelirimiz kriz öncesi seviyenin yüzde 13,5 üstünde. Dolar cinsinden kişi başına düşen gelirin ise yüzde 13 yukarısına çıkarmış durumdayız. Genel devlet açığına baktığımız zaman, milli gelire oran olarak 2011 yılında yüzde 0,5 ile kriz öncesi seviyelere dönmüş durumdayız. Küresel ekonomideki durağanlık ve başarıyla sürdürdüğümüz yumuşak iniş sürecine bağlı olarak ekonomimiz bu yılın ilk çeyreğinde biraz yavaşlayarak yüzde 3,2 büyümüştür. Dünya ekonomisinin motoru niteliğindeki ekonomilerde görülen bu yavaşlama hem dış ticaretimizi hem de tüketim ortamımızı olumsuz etkilemiştir. Enerji dışı cari açığa baktığımız zaman çok daha belirgin bir düzelme söz konusudur. Enerji dışı cari açık mayıs ayında 16,2 milyar dolara gerilemiş ve milli geliri yüzde 2 seviyesine inmiştir. Enerji fiyatlarında yaşanan nispeten düşük seyir eğer devam ederse önümüzdeki dönemde cari açıktaki iyileşme daha güçlü bir şekilde devam edebilir" diye konuştu.
Bakan Şimşek ayrıca, geçtiğimiz dönemde çok büyük miktarda istihdam yarattıklarını kaydederek, "Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak işsizlik düştü. Manşet işsizlik oranı da düştü. Türkiye ekonomisi istihdam yaratmaya devam ediyor. İstihdam yaratan ekonomi büyür. Çünkü istihdam da büyümeyi besler" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz