Maliye Bakanı Şimşek, Ocak-haziran 2012 Dönemi Bütçe Uygulama Sonuçlarını Açıkladı...(3)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın ilk yarısında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın ilk yarısında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarak 162.2 milyar lira ve vergi gelirlerinin ise 6.9 milyar lira oranında artarak 131.2 milyar lira olduğunu belirterek, "Gelirlerdeki bu artış oranları, geçen senenin aynı döneminde gözlemlenen yüzde 20.7'lik bütçe geliri ve yüzde 24.4'lük vergi gelirleriyle kıyaslandığında oldukça düşüktür" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Makro Ekonomi Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2012 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları'nı Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında açıkladı. Şimşek, geçen senenin ilk yarısında 6111 Sayılı Yasa'nın uygulamaya konulduğunu hatırlatarak, "Bu yasa çerçevesinde neredeyse tamamı haziran ayına denk gelen 8 milyar liralık bir ilave gelir söz konusuydu. Bu senenin ilk yarısında yapılandırılan ilave gelir 3,5 milyar lira yaklaşık olarak, dolayısıyla çok önemli bir fark var" dedi. Şimşek, küresel ekonomideki yavaşlama, Türkiye'nin yumuşak inişi başarmak üzere aldığı tedbirler ve ekonomideki özel tüketimin yavaşlamasıyla vergi gelirlerindeki artış hızının geçen seneye göre düşük kaldığını belirtti. Şimşek, "Bu yılın ilk yarısında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarak 162.2 milyar lira olmuştur. Vergi gelirleri ise 6.9 milyar lira oranında artarak 131.2 milyar lira olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Şimşek, gelirlerdeki bu artış oranlarının geçen senenin aynı döneminde gözlemlenen yüzde 20.7'lik bütçe geliri ve yüzde 24.4'lük vergi gelirleriyle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu söyledi.

"KDV'DEN ELDE EDİLEN GELİRLER NEREDEYSE YERİNDE SAYDI"

Özellikle vergi gelirleri arasında KDV'den elde edilen gelirlerin neredeyse yerinde saydığına dikkati çeken Şimşek, bunun da özellikle özel tüketimin ne kadar yavaşladığını ortaya koyduğunu bildirdi. Şimşek, "Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrar devam etmiştir. Söz konusu oran yüzde 92 oranında gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, geçen sene iç talebin yüzde 15 civarında reel bazda genişlediğini hatırlatarak, bu sene ilk çeyrek iç talepteki genişlemenin sadece bir puan olduğunu söyledi. Şimşek, Torba Yasa'yla yapılan düzenlemede ödemeleri aksatan mükelleflere yönelik yeni bir imkan oluşturulduğunu da belirterek, "31 Ekim'in sonuna kadar başvuru imkanı var. Bu vesileyle kendilerine bu fırsattan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"YILIN İLK YARISINDA HARCAMALARI ARTIRAN EN ÖNEMLİ KALEM PERSONEL GİDERLERİ"

Şimşek, "2012 yılının Ocak-Haziran döneminde bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 oranında artarak 168.9 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Yıl sonu hedefine göre gerçekleşme oranı yüzde 48.1, yani yılın ilk yarısında bütçe harcamalarının yüzde 48.1'ini gerçekleştirmişiz. Açığın da yüzde 32'si gerçekleşmiş. Aslında bu anlamda baktığınız zaman bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen performans kötü değil" dedi.

Toplam harcamalar içerisinde faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 18.1 oranında artığını belirten Şimşek, faiz giderlerindeki artışın ise yüzde 17 olduğunu ifade etti. Şimşek, bütçe giderlerini yükselten alt kalemlere bakıldığında bu yılın ilk yarısında harcamaları artıran en önemli kalemin personel giderlerindeki artışın olduğuna dikkati çekti. Şimşek, "Geçen yılın ilk yarısında enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması üzerine bütçede öngörülmeyen yüzde 2.7'lik ilave bir artış söz konusu. Bu farkı biz ocak ayından itibaren ödedik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şimşek, geçen senenin ilk yarısında personel harcamalarının 36.8 milyar lira olduğunu ve bu sene ise 43.8 milyar liraya çıktığını belirterek, 7 milyar liralık ilave bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti.

"SOSYAL GÜVENLİĞE 7.4 MİLYAR LİRALIK BİR İLAVE YAPILDI"

Şimşek, sosyal güvenlik alanına personel giderlerine paralel olarak 7.4 milyar lira ilave yapıldığını söyledi. Şimşek, 2012 yılının ilk yarısında bütçenin borç verme giderlerinde geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artış olduğunu belirterek, "Bunun en önemli nedeni Devlet Demiryolları’nın artan yatırımlarını finanse etmek için Hazine üzerinden biz ilave 1.9 milyar liralık bir transfer yapmışız" diye konuştu. Şimşek, 2012 yılında zorlu kış koşullarının söz konusu olması nedeniyle afet ve acil durum yardım ödeneğinde bir defalık geçici bir artış yapıldığını hatırlattı. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2012 yılının ilk 6 aylık gerçekleşmelerine baktığımızda bütçe performansında geçen yıla göre bir miktar bozulma olsa da bu sonuçlar sene başında öngörülerimiz çerçevesinde tam olmamakla birlikte, en azından yılın ilk yarısında bütçe açığı itibarıyla bakıldığında aslında nispeten kontrollü gittiğimiz görülüyor. Toplam bütçe harcamalarının yıl sonu hedefine baktığımız zaman yüzde 48'ler civarında. Burada önemli bir husus söz konusu, 2011 yılında ekonomideki hızlı büyümeyle birlikte ve birtakım bir kerelik faktörler nedeniyle ilave gelirlerimiz söz konusuydu. Birçok kamu kurum ve kuruluşuna, altyapıya, eğitim ve Ar-Ge'ye biz ilave kaynaklar verdik. Tabii bu senenin başından itibaren bu senenin böyle olmayacağını öngördük. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarını uyardık. 'Biz önden gidelim, bütçe sonradan gelir' yaklaşımına bu sene kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz."

Reklam
Reklam

"Cari harcamalara ilave kaynak sağlamayacağız" diyen Şimşek, mali disiplini koruyan ülkelerle korumayan ülkeler arasında çok önemli bir performans farkı olduğunu söyledi. Bu yılın ilk yarısındaki resmin çok arzulanan bir resim olmadığına dikkati çeken Şimşek, gerek dış, gerekse bütçe süreçleri dışında belirlenen personel maaşlarındaki artış, sosyal güvenlik sistemindeki artış nedeniyle böyle bir resmin ortaya çıktığını belirtti.

Şimşek, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Şimşek, bir soru üzerine 2013 yılı bütçesi üzerinde çalışacaklarını belirterek, "Bunları çalışırken ilave tedbir gerekiyor mu, gerekmiyor mu o zaman bakacağız" dedi. Şimşek, sporcuların elde ettiği gelirler üzerinden kesilen verginin yeni gelir vergisi düzenlemesinde değerlendirileceğini de söyledi.

Şimşek, başka bir soru üzerine, "Mevduatta vadeye göre stopajın farklılaştırılması hususunda amaç tasarruf kompozisyonunu etkilemek. Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek. O yönde çalışma var" dedi.

Şimşek, özelleştirmelere ilişkin, "Gelir amaçlı özelleştirmeleri bir kenara bırakırsanız, reform amaçlı özelleştirmeler daha zorludur, daha sıkıntılıdır. Özelleştirme İdaresi ihale, uygulama anlamında elektrik dağıtım şebekelerinin tamamını bitirdi. Fakat şirketlerimiz hesaplamalarını iyi yapamadı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gerçekleşen ihalelerin önemli bir kısmının tamamlanamadığını belirten Şimşek, bugün kayıp kaçak oranlarının özellikle bazı bölgelerde çok yüksek olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: