Maliye Bakanı Şimşek, "2012 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri"ni Açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin, kamu harcamalarında bir artış olması...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da ilave tedbirlerle karşılanacağını belirterek, "Ama bu toplu sözleşme sürecidir. Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Şimşek, bir gazetecinin "Akaryakıt fiyatlarındaki artış konusunda vergi düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indiriminin iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlattı. Bakan Şimşek, yeni teşvik sistemiyle yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için en büyük vergi indirimine gittiklerini vurgulayarak, "Biz tercihimizi açık ve net şekilde yaptık. Tercihimizi, üreticiden, yatırımcıdan ve ihracatçıdan yana kullandık. Çünkü Türkiye'nin geleceği burada. Türkiye üretecek, Türkiye yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve refah seviyesini bu şekilde yükseltecek. En büyük vergi indirimi yapıldı bu sene ve yakın dönem için. Dolayısıyla, akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi düzenlemesi konusunda şu an itibariyle çalışmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"2009 YILINDAN BU YANA ÖTV VE KDV'DE ZERRE KADAR ARTIŞ OLMADI"

Şimşek, akaryakıt ürünleri üzerinde 2009'un sonundan bu yana özel tüketim vergisinde bir kuruşluk artış olmadığının altını çizerek, "KDV oranında da zerre kadar bir yükseliş olmadı" dedi. Benzin üzerindeki vergi yükünün 2002 yılının sonunda yüzde 70 iken, Nisan ayı başı itibariyle yüzde 55 olduğunu, mazot için ise yüzde 60 iken, şu anda yüzde 47 civarında olduğunu belirten Bakan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünün artmadığına, ciddi şekilde azaldığına dikkat

çekti. Şimşek, "Vergi yükü yüksek mi, düşük mü. Ben her zaman kabul ettim, vergi yükü yüksektir. Fakat, biz vergi indirimlerini yaptık. Nerede yaptık, istihdam için yaptık, vatandaşımıza iş, aş için yaptık. Bu bizim önceliğimizdir. Dolayısıyla bu çerçevede bu konunun değerlendirilmesinde ben büyük fayda görüyorum" şeklinde konuştu.

2002 yılında Türkiye'nin ithal ettiği ortalama petrol fiyatının 24-25 dolar civarındayken bugün petrol fiyatının uluslararası piyasalarda 120 doları aşmış durumda olduğunu vurgulayan Şimşek, petrol fiyatları beş kat, benzinin litresinin de üç kat arttığını ifade etti.

Reklam
Reklam

"TEŞVİK SİSTEMİNDE YENİ BİR DEĞERLENDİRME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Teşvik sisteminin ne zaman uygulanacağına ilişkin soru üzerine ise Bakan Şimşek, EKK üyeleri olarak geçen senenin ikinci yarısından itibaren başlayabileceğine dair bir takım sinyaller verdiklerini, fakat daha sonraki değerlendirmeler sonucunda bunun bu sene başı itibariyle geçerli olmasına karar verildiğini ifade etti. "Teşvik sisteminde şu an itibariyle yeni bir değerlendirme söz konusu değil" diyen Şimşek, 2009'dan sonra yapılan yatırımların nispeten güçlü bir teşvik sistemi ile desteklendiğini, bu teşvik sisteminin biraz daha güçlü bir takım destekleri içerdiğini ifade etti.

4+4+4'ÜN MALİYETİ

Bakan Şimşek, 4+4+4'ün maliyetine ilişkin soru üzerine de bunun hedefe bağlı olduğunu ifade ederek, "Yani biz mevcut okullaşma oranlarını örnek olarak, derslik ihtiyaçlarını, öğretmen ihtiyaçlarını tüm bunların değerlendirmesini tabii ki yapıyoruz. OECD ortalamalarına varmak için ihtiyaç nedir ona bakıyoruz. Türkiye'nin eğitimine, alt yapısına ve AR-GE'sine yapılan harcamaları gerekirse borçlanarak bile yaparız. Bu konuda, Maliye olarak ilave imkanları biz her zaman bu alanlara tahsis ederiz" cevabını

Reklam
Reklam

verdi.

Şimşek, "Benim hakikaten bu dönemde üzerinde hassasiyetle durduğum konu. Biz bütçeyi hazırlıyoruz, ilgili kurumlara, kuruluşlara, bakanlıklara ödenek veriyoruz. Özellikle cari, yani üretken kapasiteyi artırmayan harcamalara ilişkin istisnai durumlar dışında ilave talepleri karşılamayacağımızı yine tekrar buradan ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

MEMUR MAAŞLARINDAKİ ARTIŞ

Memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da ilave tedbirlerle karşılanacağını vurgulayarak, "Ama bu toplu sözleşme sürecidir. Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız" dedi.

Memur maaşları, emekli maaşları ve asgari ücretlilerin maaşlarını 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde artırdıklarını ifade eden Şimşek, şu anda gündemlerinde ilave bir tedbir olmadığını söyledi. Şimşek, "Biz bu yıl bütçe hedeflerimizi çok rahat bir şekilde tutturabileceğimize inanıyoruz" diye konuşan Şimşek, "Dolayısıyla şu an itibariyle ilave tedbir öngörmüyoruz ama ekonomi canlı organizma gibidir, zaman zaman değerlendirmeler değişebilir. Biz memur maaşlarındaki artışlarında olduğunu belirten Bakan Şimşek, AK Parti hükümetlerın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla inşallah bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız" dedi.

Reklam
Reklam

Şimşek, iç tasarrufların artırılmasına ilişkin ise bugün bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu'na bir tasarı sunacaklarını belirtti.

GSM'LERDE VERGİ İNDİRİMİ

"GSM'lerde vergi indirimi gündemde mi?" şeklindeki soru üzerine ise Bakan Şimşek, bugün Bakanlar Kurulu'na sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini dile getirerek, "Yani bir başlangıç ücreti var biliyorsunuz, abonelik tesisi için. Biz onu sadece makinelerin birbirleriyle haberleşmesi çerçevesinde bunu kaldırmayı öngörüyoruz" cevabını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz