Hesap uzmanları dedektif gibi çalışıp Acarkent'ten villa alanların kullandığı konut kredisi tutarları ile İsmet Acar'ın villa satışı için beyan ettiği tutarları çapraz kontrole aldı. Örneğin kayıtlarda 210 bin YTL'ye satılmış gibi görünen bir villa için 800 bin YTL banka kredisi kullanıldığı anlaşıldı. Maliye kaçırılan verginin toplamda 83 milyon YTL olduğunu tespit edip, bu parayı yasal faizi ile birlikte İsmet Acar'dan talep etti.
İstanbul hesap uzmanları, İsmet Acar'ın sattığı villaların değerini düşük beyan ettiğini ve bu yolla vergi kaçırdığını, Acarkent'ten villa alanların, bu alımı gerçekleştirmek için kullandıkları konut kredilerini tek tek kontrol ederek ortaya çıkardı. Acar'ın villa ve konutlardan elde ettiği geliri düşük fatura ederek, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, gelir vergisi, gelir stopaj vergisi ve geçici vergi kaçırdığı tespit edildi.
Başuzman Ramazan Yakışıklı, Uzman Ersin Nazalı ve Nihat Şen'den oluşan teftiş kurulu, İsmet Acar'ın 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait villa satış hesaplarını inceledi. İnceleme yapılırken Acar'ın defter kayıtlarının ve bunlarla ilgili belgelerin bir vergi incelemesine imkan vermeyecek ölçüde noksan, usulsüz ve karışık olduğuna da dikkat çekildi. Vatan'ın haberine göre uzmanlar sırf bu yüzden dahi Acar'ın Vergi Usul Kanunu'nun 352/1-3 maddelerine göre para cezasına çarptırılması gerektiğini belirtti. Ancak yaklaşık 2 yıl süren inceleme sonrası hazırlanan 400 sayfalık raporda esas olarak villa ve konut satışlarının gelirlerinin devlete düşük beyan edildiği sonucuna varıldı. Rapordaki çarpıcı tespitler şöyle:
Bankada çıkan fark
* Acarkent ve Sarıyer Acar Villaları'ndan ev alanların ödedikleri rakamlar bizzat kendilerinden beyan usulüyle istendi. Ancak bununla yetinilmeyerek banka kredisiyle yapılan satışlarda kullanılan krediler, ekspertiz raporları, Acar'ın kestiği faturalarla karşılaştırıldı.
* Alıcıların verdiği rakamlarda kaçak farkı yüzde 56.09 çıkarken, ekspertiz raporlarından ortaya çıkan fark yüzde 133.62 olarak tespit edildi. Vergi uzmanları alıcıların ifadeleri ve eskpertiz değerleri arasındaki farkı yüksek bularak, İsmet Acar lehine tercih yaptı. Acar'ın ödemesi istenen tutar belirlenirken, düşük olan yüzde 56.09 temel alındı.
Ev değerinin 4 katı kredi
Hesap uzmanlarının yaptığı araştırmada, özellikle banka kredisi kullanan villaların durumu hayli ilginç sonuçlar verdi. Örneğin Acarkent C43 numaralı bağımsız bölüm için İsmet Acar'ın kestiği faturada KDV hariç satış tutarı 210 bin YTL görünüyordu. Oysa banka kredilerine ulaşan hesap uzmanları sözkonusu bağımsız bölüm için 800 bin YTL banka kredisi kullanıldığını belirledi. Çapraz sorguyla Acar'ın beyan ettiği satış fiyatı ile villanın gerçek satış fiyatı arasındaki fark net olarak ortaya kondu. Uzmanlar, bu örnek gibi satış tutarı ile kullanılan banka kredisi tutmayan onlarca villayı tek tek tespit etti. Raporda sözkonusu için kullanılan krediler banka isimlerine kadar detaylı biçimde yer aldı.
Bu çapraz sorgudan sonra vergi uzmanları İsmet Acar'ın 2004-2007 yılları arasında devlete ödemediği vergileri tek tek sıraladı. Kurumlar vergisi, KDV ve gelir vergisi stopajı altında 4 yıllık süreçte toplam 83 milyon YTL'nin kaçırıldığı tespit edildi. Vergi uzmanları Acar'ın Vergi Usul Kanunu kapsamında, vergi ziyaı, vergi cezası ve gecikme cezalarının ana tutara eklenerek hesaplanmasını da istedi. Bu durumda Acar'ın ödemesi gereken kaçak vergi tutarının 160 milyon YTL'yi bulması bekleniyor.