Maliye, parasal sınırları belirledi

Maliye Bakanlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında uygulanacak parasal sınırları, faiz oranlarını ve alındı birim fiyatlarını belirlendi.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerince kasadan yapılacak ödeme sınırı 600 TL ile 10 bin TL arasında olacak.

Maliye Bakanlığı’nın Parasal Sınırlar Ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerince kasadan yapılacak ödeme sınırı 600 TL ile 10 bin TL arasında belirlendi. Ertesi gün yapılacak ödemeleri karşılamak üzere ve kişi malı emanet dövizlerden kasada bulundurulacak miktarlar ile Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerde gerekli güvenlik önlemleri alınmak şartıyla veznede bulundurulacak azami miktar 10 bin TL olacak. Parasal sınırların yetersiz kalması durumunda, muhasebe birimlerinin gerekçeli başvuruları üzerine Bakanlıkça tespit edilen sınırlar uygulanacak.

Reklam
Reklam

BANKA İŞLEMLERİ
Tek Hazine Hesabı sistemine tabi olan muhasebe birimlerinin toplu ödemelerde bankaya önceden haber vermeleri gereken tutar 50 bin TL olacak. 50 bin TL altındaki ödemeler için bankanın önceden haberdar edilmesi ve mutabakat sağlanması zorunlu olmayacak.

Trafik para cezasını tahsil edecek muhasebe yetkilisi görevlileri ile ilgili işlemlerinde Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülecek. Söz konusu görevliler için belirlenen 7 ve 3 günlük süreler beklenmeksizin muhasebe biriminin veznesine teslim edilmesi gereken tahsilat tutarları 2 bin ila 6 bin TL arasında olacak.

Değerli kağıt verilen yetkili memurlar tarafından 15 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe biriminin veznesine teslim edilmesi gereken satış hasılatı tutarı 2 bin 400 TL olarak belirlendi.

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde kamu idarelerince alınan mal, hizmet ve yapım işleri karşılığında özel kişiler tarafından düzenlenen faturaların kaybedilmesi halinde, noter onaylı fatura örneklerinin kabul edileceği fatura tutarı 40 bin TL olacak.

Reklam
Reklam

Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre, taşınırların devir, imha, hurdaya ayırma, satış ve terkini suretiyle kayıtlardan çıkarılmasında parasal sınırlar 3 bin, 6 bin ve 15 bin TL olarak dikkate alınacak. Taşınırların kayıtlardan çıkarılması, belirlenen limitler dahilinde harcama yetkilisinin, limit üzerinde olanlar ise ilgili üst yöneticinin onayı ile yapılacak. Devir, satış, imha, hurdaya ayırma ve terkin işlemlerinin birden fazla taşınırı ihtiva etmesi halinde söz konusu limitler taşınır bazında değil, işlem bazında uygulanacak.

ÖN ÖDEME İŞLEMLERİ
Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince Bakanlık izni aranmaksızın açılabilecek krediler ile Bakanlık iznine tabi olan kredi tutarları 80 bin TL ile 2 milyon TL arasında belirlendi. Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince harcama yetkilisi mutemetlerine verilebilecek avans sınırı 480 TL ile 360 bin TL arasında olacak.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri 950 TL-675 bin TL arasında kendileri için belirlenen sınır dahilinde avans alabilecek.

Reklam
Reklam

Milli İstihbarat Teşkilatı mutemetleri ile dış temsilcilikler emrine ve askeri daireler mutemetlerine verilecek avans sınırları 2 bin 250 TL- 270 bin TL arasında belirlendi. Belirlenen sınırların üzerinde avans verilmesine ihtiyaç duyulması halinde, gerekçeleriyle birlikte Bakanlığa başvurularak izin alınması gerekecek.

FAİZ ORANLARI
Genel hükümlere göre takip edilerek tahsil olunacak kişilerden alacaklara uygulanacak kanuni faiz oranları ile temerrüt faizi oranları 2010 yılında yüzde 9-16 arasında, 2011 yılında yüzde 9-15 arasında, 2012 yılından itibaren ise yüzde 9-17.75 arasında olacak. (ANKA)