Maliye tepeden tırnağa değişiyor

**Maliye’ye görüş sormak paralı olacak. Mükellef Maliye’ye görüş sormak için 200 ile 2 bin lira arasında harç ödeyecek.

**

Tüketici kredisi üzerinden alınan damga vergisi kalkacak. Maliye 15 bin yeni eleman alacak. Büyük şirketleri 3 yıl, ortaları 6 yıl, küçükleri ise 9 yıl arayla denetleyecek.

Maliye Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalışılan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını TBMM Başkanlığına sundu. 51 maddelik kanun tasarısında öne çıkan düzenlemeler şöyle:

Reklam
Reklam

Vatandaşın kullandığı tüketici kredisi, damga vergisinden muaf tutulacak. Ancak finansman şirketlerince kullandırılacak kredilerle, ekici ve alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı sözleşmeleri damga vergisi kapsamına girecek.

BİLGİ SORMAK PARAYLA
Şirketler, vergi durumları konusunda ve tereddüt ettikleri konularda Maliye Bakanlığı ve Bakanlığın yetkili kıldığı makamlardan izahat istemeleri karşılığında 200 ila 2 bin lira arasında harç yatırmak zorunda olacaklar.

Büyükler üç yılda bir denetlenecek!
Tasarıyla Maliye’nin denetim sistemi de baştan sona değişecek. Performans tabanlı denetim sistemine geçilecek. Tam ve sınırlı inceleme modelleri uygulanacak. Şirketler büyüklükleri itibariyle üç gruba ayrılacak. Büyük şirketler 3 yılda bir, orta şirketler 6 yılda bir, küçük şirketler de 9 yılda bir denetlenecek.
15 bin personel alınacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın güçlendirilmesini öngören tasarının yasalaşmasıyla İdarenin merkez ve taşra birimlerine 15 bin 277 yeni kadro tahsis edilecek.

Reklam
Reklam

'TORBA'DAN VERGİ İNCELEMESİ ÇIKTI
Yeni dönemde vergide iki tip inceleme öngörülüyor ve incelemeler için özel bir koordinasyon kurulu oluşturuluyor.

Tasarı, uzun süredir tartışma konusu olan vergi incelemelerini yeniden düzenliyor.

Tasarı bu haliyle yasalaşırsa vergi incelemeleri tam veya sınırlı olarak iki gruba ayrılacak. İncelemelerin kapsamı da yenilenecek.

Vergi incelemeleri özel bir koordinasyon kurulu tarafından hazırlanacak yıllık planlara göre yapılacak. Her türlü gerekçeyle yapılacak incelemelerin usül ve esaslarına kurulun oluşturacağı planda yer verilecek.

Mükellef haklarının korunması için vergi incelemeleri belirlenmiş bir sürede tamamlanacak.

Tasarı Gelir İdaresi Başkanlığı'nı yeni denetim elemanlarını işe alma ve bütçe konusunda da güçlendiriyor. Bu alanlarda başkanlığa esneklik tanınırken 15 bin 227 yeni kadro tahsis ediliyor.

Tasarı Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ücretlilerin gelir vergisi ve menkul kıymetler piyasasında uygulanan stopaj konusunu da yeniden düzenliyor.

Reklam
Reklam

Ücretlilerin vergilendirilmesinde en alt gelir dilimi 8 bin 800 lira olarak belirlendi. 8 bin 800 liraya kadar olan gelirlerden yüzde 15 vergi alınacak. 22 bin liraya kadar olan gelirlerin 8 bin 800 lirası için bin 320 lira,, kalanı içinse yüzde 20 vergi alınacak. 50 bin liraya kadar olan gelirlerde ise 22 bin lira için 3 bin 960 lira, kalanı içinse yüzde 27 vergi kesilecek.

Yüzde 35'lik son gelir vergisi dilimi ise 50 bin liranın üstündeki gelirlerde uygulanacak.

Menkul kıymetler piyasasındaki stopaj uygulamasında ise yerli ve yabancı yatırımcılar arasındaki fark kaldırılarak stopaj oranı sıfırlandı.