ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı'nın, AB müktesebatı ve uygulamaları çerçevesinde İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile 2004 yılında çalışmalarına başladığı Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi tamamlandı.
Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, karapara aklamayla mücadele için Avrupa Birliği (AB) müktesebatı ve uygulamaları çerçevesinde etkili bir yasal, kurumsal ve teknik çerçevenin oluşturulmasını amaçlayan "Karapara Aklanması ile Mücadele Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi"nin, Türkiye-AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Programı kapsamında Maliye Bakanlığı tarafından yürütüldüğü anımsatıldı. Açıklamada, İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile 2004 yılında çalışmalarına başlanan "Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi"nin, ilgili kuruluşların temsilcilerinin çalışmaları sonucunda tamamlandığı ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Web sitemizde yayınladığımız ve yakında basımını tamamlayarak dağıtımını gerçekleştireceğimiz rehberle aklamayla mücadelede temel önleyici tedbirler arasında yer alan şüpheli işlem bildirim sisteminin daha iyi anlaşılabilmesini, ilgililerin hassasiyetini artırmayı, gerekli bilgileri kendilerine sunmayı ve sağladığımız işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Rehberde vurgulamak istediğimiz bir diğer konu da fiilen uzun süredir etkisini acı şekilde yaşadığımız fakat yakın zamanda Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikle mevzuatımızda yerini alan 'Terörün Finansmanı' ile mücadelede önleyici tedbirlerdir. Bu nedenle Rehberin Birinci Kitabı 'Aklama Suçunun Önlenmesi'ne ayrılırken, ikinci kitapta 'Terörün Finansmanının Önlenmesi'ne yer verilmiştir."
Rehberin en önemli katkısının, yükümlü diye nitelendirilen kişi ve kuruluşlara, faaliyetleri sırasında karşılaştıkları hangi durumların şüpheli sayılabileceği konusunda yapacakları değerlendirmeyi kolaylaştırmak olacağı dile getirilen açıklamada, "Yükümlülere yol gösterecek olan bu şüpheli işlem tipleri mevzuatımızda 21 gibi sınırlı bir sayıdadır. Rehberde müşteri profiline ve gerçekleştirilen işlemlere yönelik 45'ten fazla genel göstergenin yanında, aklama suçu açısından, bankacılık sektörü, sigorta sektörü ve sermaye piyasası gibi özel alanları içeren 81 adet sektörel gösterge daha sunuyoruz. Terörün finansmanının önlenmesi kapsamında yardımcı olabilecek gösterge sayısı da 37'dir" denildi.
Şüpheli işlem bildirimine odaklanmakla birlikte konuya olan duyarlılığın artırılmasını sağlamak üzere aklama ve terörün finansmanına yönelik gerek uluslararası alanda kabul görmüş prensiplerin, gerekse bunların bir yansıması olarak mevzuatta yer verilen önleyici tedbirler açısından da temel kaynak niteliği taşıyan rehber, 62 sayfadan oluşuyor.